Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

Find the meaning of the underlined/BOLD word in the following sentence.

  1. There had been a rash of petty thefts and we were warned to be vigilant.
    1) impulsive
    2) indiscreet
    3) anxious
    4) careless
    5) inattentive
    Answer – 3) 
    Explanation : vigilant – keeping careful watch for possible danger or difficulties.

  2. We surveyed the plushness of the hotel and its sleek, well-dressed patrons.
    1) inattentives
    2) indiscreets
    3) negligents
    4) impulsive
    5) assemblages
    Answer – 5) 
    Explanation : patrons – a person who gives financial or other support to a person, organization, or cause.

  3. Many amino acid and peptide hormones are elaborated by neural tissue.
    1) prophylactic
    2) preventative
    3) winsome
    4) capitulation
    5) preventatives
    Answer – 5)
    Explanation : hormones – a regulatory substance produced in an organism and transported in tissue fluids such as blood or sap to stimulate specific cells or tissues into action.

  4. On examination she was moribund and dehydrated.
    1) negligent
    2) cessation
    3) doomed
    4) relenting
    5) acquiescence
    Answer – 3)
    Explanation : moribund – (of a person) at the point of death.

  5. His reputation is worldwide, and surmounts language barriers.
    1) relinquishment
    2) succumbing
    3) diaphragm
    4) vanquish
    5) sponge
    Answer – 4)  
    Explanation : surmounts – overcome (a difficulty or obstacle).

  6. Hard drugs destroy families and debilitate communities.
    1) intrauterine
    2) prostrate
    3) lighthearted
    4) jaunty
    5) effervescent
    Answer – 2)
    Explanation : debilitate – make (someone) very weak and infirm.

  7. The government rebates part of your own and your employer’s National Insurance contributions into the plan.
    1) preventives
    2) refunds
    3) contented
    4) buoyant
    5) bucked
    Answer – 2)
    Explanation : Rebates – a partial refund to someone who has paid too much for tax, rent, or a utility.

  8. They were bemoaning the sad decline of moral standards.
    1) buoyanting
    2) sanguine
    3) gladsome
    4) cantankerous
    5) perky
    Answer – 4)
    Explanation : bemoaning – express discontent or sorrow over (something).

  9. The similarity between the paintings may not be simply fortuitous.
    1) roseate
    2) vivacious
    3) fortuitous
    4) arbitrary
    5) calculated
    Answer – 3)
    Explanation : fortuitous -happening by chance rather than intention.

  10. The event commemorated the courage of the villagers.
    1) enthusiastic
    2) documented
    3) sprightly
    4) enlivening
    5) shield
    Answer – 2)
    Explanation : commemorated – recall and show respect for (someone or something).