Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

Find the meaning of the underlined/BOLD word in the following sentence.

  1. I pondered the question of what clothes to wear for the occasion.
    1) undergo
    2) celery
    3) chance
    4) aforethought
    5) indeterminate
    Answer – 4)
    Explanation : pondered – think about (something) carefully, especially before making a decision or reaching a conclusion.

  2. He likes working with people he knows because they know his quirks.
    1) normality
    2) regularity
    3) soundness
    4) conceit
    5) conformity
    Answer – 4)
    Explanation : quirks – a peculiar aspect of a person’s character or behaviour.

  3. nothing will stop their quest for her killer.
    1) elopement
    2) desertion
    3) ducking
    4) crusade
    5) escape
    Answer – 4)
    Explanation : quest – a long or arduous search for something.

  4. She was relegated to the status of mere spokesperson
    1) conjecture
    2) relegate
    3) ascertain
    4) estimate
    5) infer
    Answer – 1)
    Explanation : relegate – assign an inferior rank or position to.

  5. He was forced to recant his position, and was subjected to imprisonment.
    1) recapitulate
    2) extraneous
    3) emphasize
    4) forswear
    5) confirm
    Answer – 4)
    Explanation : recant – say that one no longer holds an opinion or belief, especially one considered heretical.

  6. This zoogeographical realm includes Africa south of the Atlas Mountains.
    1) province
    2) alfresco
    3) cognigent
    4) farthest
    5) extramural
    Answer – 1)
    Explanation : realm – a kingdom.

  7. The inhabitants of the country had been decimated, their land ravaged.
    1) devastate
    2) insulate
    3) shatter
    4) bulwark
    5) chaperon
    Answer – 1)
    Explanation : ravaged – cause severe and extensive damage to.

  8. the salvage operation is taking place 400 miles off the coast of Newfoundland.
    1) reclaim
    2) cushion
    3) dismantle
    4) desecrate
    5) preserve
    Answer – 1)
    Explanation : salvage – rescue (a wrecked or disabled ship or its cargo) from loss at sea.

  9. A collector with an eye for quality and the means to indulge it without stint.
    1) total
    2) stonewall
    3) sentinel
    4) quota
    5) wreck
    Answer – 4)
    Explanation : stint – supply a very ungenerous or inadequate amount of (something).

  10. Emma tried to think of a ruse to get Paul out of the house.
    1) candor
    2) stratagem
    3) shotgun
    4) prostrate
    5) sack
    Answer – 2)
    Explanation : ruse – an action intended to deceive someone; a trick.