Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 16

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Delight
    1) an experience guaranteed to delight both young and old
    2) her lack of reserve delighted him
    3) the little girls squealed with delight
    4) there was crowd trouble before and during the match
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “delight” with “trouble”
    there was crowd trouble before and during the match

  2. Rough
    1) they had to carry the victim across the rough, stony ground
    2) pushchairs should be capable of withstanding rough treatment
    3) Sophie disliked his rough manners
    4) they have accepted the need to be flexible towards tenants
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “rough” with “flexible”
    they have accepted the need to be flexible towards tenants

  3. Ace
    1) the ace of diamonds
    2) an ace swimmer
    3) he can ace opponents with serves of no more than 62 mph
    4) an ace tennis player
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  4. Exit
    1) she slipped out by the rear exit
    2) he made a hasty exit from the room
    3) he exited from the changing rooms
    4) police exit the house
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation :Replace “exit” with “entered”
    police entered the house

  5. Enlarge
    1) recently my son enlarged our garden pond
    2) they’ve enlarged their house
    3) very often a favourite photograph is enlarged and framed
    4) he succeeded in enlarging her to tears
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “enlarging” with “reducing”

  6. Accord
    1) it is advisable to insure all oriental rugs accord theft
    2) the powers accorded to the head of state
    3) his views accorded well with those of Merivale
    4) the two countries were about to sign an economic cooperation accord
    5) None of the above
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “accord” with “against”
    it is advisable to insure all oriental rugs against theft”
    In the other sentences, the word ‘accord’ is used correctly.

  7. String
    1) lights were strung across the promenade
    2) wire mesh was strung from one catwalk to the other
    3) unwieldy packs tied up with string
    4) the harp had been newly strung
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace :string” with “individual”
    In the other sentences, the word ‘String’ is used correctly.

  8. Adapt
    1) hospitals have had to be adapted for modern medical practice
    2) the symbol is adapted from its political context
    3) the film was adapted from a Turgenev short story
    4) hospitals have had to be adapted for modern medical practice
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “adapted” with “dislocate”.In the other sentences, the word ‘adapt’ is used correctly.

  9. Reveal
    1) a cabinet minister with a reputation for Revealing information
    2) for operational reasons the police can’t reveal his whereabouts
    3) the big reveal at the end of the movie answers all questions
    4) Brenda was forced to reveal Robbie’s whereabouts
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “revealing” with “concealing”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  10. Awful
    1) I’ve made an awful fool of myself
    2) the awful austerity of the surroundings
    3) I think it’s an awful book
    4) we’re an awful long way from the motorway
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “awful” with “pleasing”
    the pleasing austerity of the surroundings