Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Suffer
    1) England suffered a humiliating defeat
    2) much to her suffer, she saw the door open
    3) the war caused widespread civilian suffering
    4) France will no longer suffer the existing government
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “relief” with “suffer”.
    much to her relief, she saw the door open.
    In the other sentences, the word ‘suffer’ is used correctly.

  2. Think
    1) she thought that nothing would be the same again
    2) his family was thought to be enormously rich
    3) why don’t you have a think about it
    4) the Prime Minister thought that he was concerned about Third World debt
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “thought” with “claimed”.
    the Prime Minister claimed that he was concerned about Third World debt.In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  3. Wary
    1) dogs which have been mistreated often remain very wary of strangers
    2) as a soldier, he was trained to be wary
    3) we are wary of strangers in the city these days
    4) he was angry with himself and that made him wary
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation :  Replace “wary” with “reckless”
    In the other sentences, the word ‘wary’ is used correctly.

  4. Judge
    1) I judged that she was simply exhausted
    2) a production can be judged according to the canons of aesthetic criticism
    3) he is due to appear before a judge and jury on Monday
    4) the judge sentenced him to five years
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these.
    All sentences are correct.

  5. Laugh
    1) he rarely smiled or laughed
    2) I didn’t know whether to get angry or fall about laughing
    3) I was laugh and subdued
    4) people laughed at Henry and his theories
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “laugh” with “sad”.In the other sentences, the word ‘sad’ is used correctly.

  6. Reason
    1) she had agreed to go and see a movie with him
    2) she asked him to return, but didn’t give a reason
    3) he cited a lack of funds as the main reason for his decision
    4) a rising crescendo of postmodern voices today rail against agreed and science
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “agreed” with “reason”.In the other sentences, the word ‘reason’ is used correctly.

  7. Cure 
    1) Casey had been cured, but he needed to convalesce
    2) some farmers cured their own bacon
    3) the search for a cure for the common cold
    4) a cure for cancer
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation :  None of these.
    All sentences are correct.

  8. Trigger
    1) burglars fled empty-handed after triggering the alarm
    2) he pulled the trigger of the shotgun
    3) burglars triggered the alarm
    4) he was dogged by the trigger that he had CIA links
    5) None of these

    Answer – 4)
    Explanation : Replace “triggered” with “claim”
    he was dogged by the claim that he had CIA links

  9. Adapt
    1) hospitals have had to be adapted for modern medical practice
    2) the symbol is adapted from its political context
    3) the film was adapted from a Turgenev short story
    4) hospitals have had to be adapted for modern medical practice
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “adapted” with “dislocate”.In the other sentences, the word ‘adapt’ is used correctly.

  10. Plain
    1) the advantages were plain to see
    2) a plain of mountain roads
    3) I’m finished with you, I’ll tell you plain
    4) perhaps the youth was just plain stupid
    5) None of these

    Answer – 2)
    Explanation : Replace “plain” with “complex”.In the other sentences, the word ‘String’ is used correctly.
    a complex of mountain roads