Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 12

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Strong
    1) she cut through the water with her strong arms
    2) a strong fortress surrounded by a moat
    3) cotton is strong, hard-wearing, and easy to handle
    4) she was recovering from flu, and was very strong
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “strong” with “weak”
    In the other sentences, the word ‘strong’ is used correctly.

  2. Relinquish
    1) he relinquished his managerial role to become chief executive
    2) he offered to relinquish his post as acting President
    3) he relinquished control of the company to his sons
    4) she relinquished her grip on the door
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  3. String
    1) lights were strung across the promenade
    2) wire mesh was strung from one catwalk to the other
    3) unwieldy packs tied up with string
    4) the harp had been newly strung
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace :string” with “individual”
    In the other sentences, the word ‘String’ is used correctly.

  4. Trouble
    1) it’s the least you can do after all the trouble you’ve caused
    2) she ought not to be spilling out her troubles to you
    3) there was crowd trouble before and during the match
    4) he found trouble in living a simple life in the country
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “trouble” with “contentment”
    In the other sentences, the word ‘Trouble’ is used correctly.

  5. Aligned
    1) the desks are aligned in straight rows facing forwards
    2) desks are typically aligned in straight rows facing forwards
    3) the curriculum is alinged towards the practical subjects
    4) newspapers usually align themselves with certain political parties
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “aligned” with “skewed”
    In the other sentences, the word ‘Aligned’ is used correctly.

  6. Anxiety
    1) passing cars are the only noise that disturbs the anxiety of rural life
    2) he felt a surge of anxiety
    3) his anxiety grew as his messages were all left unanswered
    4) the housekeeper’s eager anxiety to please
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “anxiety” with “tranquility”
    In the other sentences, the word ‘Anxiety’ is used correctly.

  7. Applaud
    1) the crowd whistled and applauded
    2) the audience applauded
    3) Jill applauded the decision
    4) police have applauded members of the public whose information has led to a series of arrests
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these.
    All sentences are correct.

  8. Close
    1) not close from the palace a fine garden was built
    2) the town is located close to Manchester’s airport
    3) the family history of cancer in close relatives
    4) not all elderly people have close relatives they might live with
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation :Replace “close” with “far”
    In the other sentences, the word ‘close’ is used correctly.

  9. Assent
    1) a loud murmur of assent
    2) there were murmurs of assent from the opposition benches
    3) the Prime Minister assented to the change
    4) the Prime Minister assented to the change
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “accent” with “dissent”
    there were murmurs of dissent from the opposition benches

  10. Request
    1) Charlotte insisted, at Ursula’s request, on driving him to the station
    2) he received the information he had requested
    3) we received several urgent requests for assistance
    4) he was not going to take requests from a mere administrator
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “request” with “order”
    he was not going to take orders from a mere administrator