Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 10

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Remove
    1) weeds have to be removed and a good general weedkiller applied
    2) police searched his flat, removing fifteen bags of clothing
    3) chlorine is removed to the water to kill bacteria
    4) in the bathroom, Sheila soon removed the mud
    5) None of the above
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “Removed” with “added”
    chlorine is added to the water to kill bacteria

  2. Confront
    1) the real problems that confront ordinary citizens
    2) 300 policemen confronted an equal number of union supporters
    3) they’ve got to learn to confront their own problems
    4) the new government was confronted with many profound difficulties
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of all words are correct in the all given sentences.

  3. Safety
    1) they should leave for their own safety
    2) she is still driving too fast for the safety of local residents
    3) the safety of medicines
    4) the questions are arranged in order of safty
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “safty” with “difficulty”
    the questions are arranged in order of difficulty

  4. Arrogant
    1) the show is tongue-in-cheek—anyone who takes it seriously is a bit proud
    2) a proud grandma of three boys
    3) Moira was a delight to her proud parents
    4) he was a proud, arrogant man
    5) None of the above
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “proud” with “sad”
    the show is tongue-in-cheek—anyone who takes it seriously is a bit sad

  5. Passionate 
    1) McGregor is passionate about sport
    2) Government cannot be passionate to the long-term success of business
    3) passionate pleas for help
    4) Christina was passionate and given to terrible tantrums
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “passionate” with “indifferent”
    Government cannot be indifferent to the long-term success of business

  6. Hazard
    1) the cargo business is too risky to hazard money on
    2) we can form no calculation concerning the laws of hazard
    3) the hazards of high-energy radiation
    4) “he hazarded a guess
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of all words are correct in the all given sentences.

  7. Awful
    1) I’ve made an awful fool of myself
    2) the awful austerity of the surroundings
    3) I think it’s an awful book
    4) we’re an awful long way from the motorway
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “awful” with “pleasing”
    the pleasing austerity of the surroundings

  8. Stable
    1) specially designed dinghies that are very stable
    2) he is now in a stable condition in hospital
    3) the officer concerned is mentally and emotionally stable
    4) a room furnished with two iron beds and a stable
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “stable” with “shaky”
    a room furnished with two iron beds and a shaky table

  9. Honest
    1) I haven’t been totally honest with you
    2) he’s as honest as a politician needs to be
    3) they had given their honest opinion
    4) you’ll like it when you get there, honest
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “honest” with “devious”
    he’s as devious as a politician needs to be

  10. Important
    1) important habitats for wildlife
    2) he was an important man
    3) the school was important to the community
    4) the important thing is that you do well in your A levels
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of all words are correct in the all given sentences.