Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently .

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Hold
    1) she was holding a brown leather suitcase
    2) the police were holding him on a murder charge
    3) he caught hold of her arm
    4) he had to take a hold on his nerves
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : The sentence can be corrected “he had to take a grip on his nerves” which means “effective control over something.” In the other sentences, the word ‘hold’ is used correctly.

  2. Assume
    1) topics which assume detailed knowledge of local events
    2) he didn’t assume understand a word I said
    3) he assumed full responsibility for all organizational work
    4) I assumed he wanted me to keep the book
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : The sentence can be corrected “he didn’t understand a word I said” which means “perceive the intended meaning of (words, a language, or a speaker).” In the other sentences, the word ‘assume’ is used correctly.

  3. Give
    1) she gave him presents and clothes
    2) you gave me such a fright
    3) the give from commodity taxation
    4) plastic pots that have enough give to accommodate the vigorous roots
    5) None of the above
    Answer – 3)
    Explanation : Take would replace the word ‘give’ in this sentence. The other uses of the word are correct in the other sentences.
    Ex – “the take from commodity taxation”
    – an amount of something gained or acquired from one source or in one session.

  4. Buy
    1) she bought six first-class stamps
    2) I am not prepared to buy the claim that the ends justify the means
    3) wine is rarely a good buy in duty-free shops
    4) salmon trimmings are a good buy for making into mousse
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  5. Blame
    1) the inquiry blamed the train driver for the accident
    2) his players had to take the blame for the defeat
    3) he was cleared of all blame for the incident
    4) something resembling or likened to a blame, in particular
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “blame” with “stick”. The other uses of the word are correct in the other sentences.
    Ex – something resembling or likened to a stick, in particular.

  6. Lucid
    1) the lucid stars
    2) birds dipped their wings in the lucid flow of air
    3) a lucid account
    4) tears lucid her vision
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “lucid” with “blur”. The other uses of the word are correct in the other sentences.
    Lucid – expressed clearly; easy to understand.

  7. Revel
    1) a night of drunken revelling
    2) late-night revels
    3) the social ills prevalent in society today
    4) there are a few spots in town for night revels
    5) None of the above
    Answer – 3)
    Explanation : it should be prevalent instead of revel. The other uses of the word are correct in the other sentences.
    “the social ills prevalent in society today”
    – widespread in a particular area or at a particular time.

  8. Annoy
    1) a gallant Saxon, who annoyed this Coast
    2) the audience was full of annoy for the whole production
    3) Maureen was beginning to look annoyed
    4) such remarks never failed to annoy him
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : it should be “praise” instead of “annoy”
    the audience was full of annoy praise for the whole production.

  9. Praise
    1) we can’t praise Chris enough—he did a brilliant job
    2) give praise to God
    3) we praise God for past blessings
    4) he arranged a fishing trip to praise his son
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : it should be please instead of praise.
    “he arranged a fishing trip to please his son”
    please – cause to feel happy and satisfied.

  10. Pick
    1) maybe I picked the wrong career
    2) take your pick from our extensive menu
    3) please take your pick
    4) I went to pick some flowers for Jenny’s room
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.