Current Affairs PDF Sales

English Questions : Word Not Suit – Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Not Suit  which is BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Word Not Suit

Directions (Q.1-10) In the passage given below there are 10 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will not suit the respective blank. Mark (5) as your answer if all words are suitable.

The latest assessment of how children are _________(1) in schools in rural areas indicates there has been no dramatic improvement in learning outcomes. The picture that emerges from the Annual Status of Education Report, Rural (2018) is one of a _______(2) system of early schooling in many States, with no _________(3) progress from the base year of 2008. It should put administrators on alert that while 53.1% of students in Class 5 in rural government schools could in 2008 read a text meant for Class 2, the corresponding figure for 2018 stood at 44.2%; for comparison, private schools scored 67.9% and 65.1% for the same test in those years. A _________(4) percentage of students were not even able to recognise letters appropriate for their class, highlighting a severe _________(5) to learning.

Now that the ASER measure is available for 10 years, the Centre should ________(6) a review mechanism involving all States for both government and private institutions, covering elementary education and middle school. A public _________(7) on activity-based learning outcomes, deficits in early childhood education, and innovations in better performing States can help. At present, children start learning in a variety of environments: from poorly ________(8) anganwadi centres to private nurseries. Empowering as it is, the law needs a supportive framework to cater to learners from different backgrounds who often cannot rely on parental support or coaching. There is concern that curricular expectations on literacy and numeracy have become too ambitious, requiring reform. It is worth looking at innovation in schools and ________(9) good outcomes; one study in Andhra Pradesh indicated that bonus pay offered to teachers led to better student scores in an independently administered test in mathematics and language. The solutions may ________(10) in multiple approaches. What is beyond doubt is that governments are not doing their duty by India’s children.

  1. 1. coping
    2. faring
    3. performing
    4. hying
    5. All are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Hying – go quickly, hasten

  2. 1. moribund
    2. decaying
    3. vanquished
    4. crumbling
    5. All are correct
    Answer : 3)
    Explanation :
    Vanquished – to defeat thoroughly

  3. 1. noticeable
    2. inquisitive
    3. significant
    4. remarkable
    5. All are correct
    Answer : 2)
    Explanation :
    inquisitive – eager to acquire knowledge

  4. 1. significant
    2. momentous
    3. considerable
    4. substantial
    5. All are correct
    Answer : 5)
    Explanation :
    All are correct

  5. 1. impediment
    2. hurdle
    3. barrier
    4. restrain
    5. All are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Restrain – keep under control or within limits.

  6. 1. initiate
    2. institute
    3. fund
    4. establish
    5. All are correct
    Answer : 3)
    Explanation :
    Fund – provide with money for a particular purpose.

  7. 1. consultation
    2. confab
    3. deliberation
    4. discussion
    5. All are correct
    Answer : 2)
    Explanation :
    Confab – a casual talk

  8. 1. equipped
    2. endowed
    3. stocked
    4. relished
    5. All are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Relished – enjoy greatly.

  9. 1. boosting
    2. encouraging
    3. incentivising
    4. extolling
    5. All are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Extolling – praising excessively

  10. 1. lie
    2. rest
    3. sprawl
    4. repose
    5. All are correct
    Answer : 3)
    Explanation :
    Sprawl – spread out over a large area in an untidy or irregular way.