English Questions : Word Not Suit – Set 3

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Not Suit  which is BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Word Not Suit

Directions (Q.1-10) In the passage given below there are 10 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will not suit the respective blank. Mark (5) as your answer if all words are suitable.

With the end of World War I, the old international system was ______(1) down, Europe was reorganized, and a new world was born. The European nations that had fought in the Great War _______(2) economically and socially __________(3) . Economic depression prevailed in Europe for much of the inter-war period, and debtor nations found it impossible to pay their debts without borrowing even more money, at higher rates, thus _________(4) the economy to an even greater degree. Germany especially was destroyed economically by World War I and its aftermath: the ___________(5) to Britain and France forced on Germany by the Treaty of Versailles were impossibly high. The League of Nations represented an effort to break the pattern of traditional power politics, and bring international relations into an open and cooperative forum in the name of peace and ________(6) . However, the League never grew strong enough to make a significant impact on politics, and the goals of __________(7) of war and disarmament were left unaccomplished.
The political atmosphere of the inter-war years was sharply divided between those who thought the extreme left could solve Europe’s problems, and those who desired leadership from the extreme right. There were very few moderates, and this situation kept the governments of Britain, France, and Eastern Europe in constant _______(8), swinging wildly between one extreme and the next. Extreme viewpoints won out in the form of totalitarian states in Europe during the interwar years, and communism took hold in the Soviet Union, while fascism controlled Germany, Italy and Spain.
The extremist nature of these ____________(9) ideologies turned European politics into an arena for sharp conflict, ________(10) in Spain during the late 1930s in the form of the Spanish Civil War, after which Francisco Franco became dictator. In Germany, Adolf Hitler’s fascist Nazi Party came to power during the 1930s and prepared once again to make war on Europe. With Britain and France tied up in their own affairs, the path to World War II lay clear.

  1. 1. torn
    2. belch
    3. impaired
    4. severed
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    Belch – send out large amounts of (smoke or flames
  2. 1. crop up
    2. emerged
    3. appear
    4. solidity
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    Solidity – the quality or state of being firm or strong in structure
  3. 1. deformed
    2. crippled
    3. mutilated
    4. marred
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    All the words are correct.
  4. 1. aggravating
    2. damaging
    3. cohesion
    4. worsening
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    Cohesion – the action or fact of forming a united whole
  5. 1. compensation
    2. degeneration
    3. reparations
    4. atonement
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    Degeneration – the action or fact of forming a united whole
  6. 1.impair
    2. stability
    3. balance
    4. aplomb
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    Impair – weaken or damage
  7. 1. dissuasion
    2. preclusion
    3. deterrence
    4. prevention
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    All the words are correct.
  8. 1. transpire
    2. agitation
    3. turmoil
    4. bedlam
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation :
    Transpire – come to be known; be revealed.
  9. 1. inconsonant
    2. disparate
    3. diverse
    4. egress
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    Egress – the action of going out of or leaving a place
  10. 1. erupting
    2. explode
    3. emanate
    4.discharge
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    Emanate – originate from; be produced by
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test