Current Affairs PDF Sales

English Questions : Word Not Suit – Set 2

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Not Suit  which is BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Word Not Suit

Directions (Q.1-10 ) In the passage given below there are 10 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will not suit the respective blank. Mark (5) as your answer if all words are suitable.

It was this ­­­­­­­(1) _______ and dignity that marked Vajpayee’s life and politics, and which seems completely at odds with the (2)______ political culture of today. His (3)________ manner, display of affection and quality of giving earned him respect all around, including from the Opposition. His easy manner was reflected in his ready smile and a wink, and it kept debates from (4)________ into confrontation. His mannerisms, including his long pauses, were easy to interpret as (5)______. Yet, he would not shirk from the toughest decisions — in calls he took for India, he revealed the steel in him that his amiable persona often (6)________. There were two decisions that he took during his prime ministership (1998-2004) that helped change India completely; they still define India today. In taking them he demonstrated the (7)__________ to take the bull by the horns. The decision has changed India internally — it was the launch of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY). Unlike the much celebrated ‘Golden Quadrilateral’ and the expansion of other highways undertaken on his watch as Prime Minister, it is the PMGSY that has completely altered the lives of farmers in India’s (8)_________ villages and hamlets. For the first time they came to be connected to markets through a motorable road, thus bypassing middlemen who had always controlled access. Till date, it remains India’s only pure data-driven scheme, (9)________ by political pressure. Both decisions were game-changers for India. His command of words will always set him apart from other leaders. And nothing more so than his poetry. A couplet of his found pride of place in the BJP central office for the longest time. In translation: “With a small mind you cannot become great/ with a small heart you cannot stand tall.” It was a (10)_____ he heeded by living and governing with a broad mind and a big heart.

  1. 1. civility
    2. decorum
    3. amenity
    4. profanation
    5. all are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Profanation – not respectful of religious practice

  2. 1. universal
    2. peculiar
    3. prevailing
    4. rampant
    5. all are correct
    Answer : 2)
    Explanation :
    Peculiar – different to what is normal or expected

  3. 1. endearing
    2. captivating
    3. liberating
    4. irresistible
    5. all are correct
    Answer : 3)
    Explanation :
    Liberating- set (someone) free

  4. 1. condensing
    2. expanding
    3. escalating
    4. intensifying
    5. all are correct
    Answer : 1)
    Explanation :
    Condensing – make something denser or more concentrated

  5. 1. ardent
    2. earnest
    3. vehement
    4. sincere
    5. all are correct
    Answer : 5)
    Explanation :
    All the words are suitable.

  6. 1. veiled
    2. cloaked
    3. arcane
    4. outward
    5. all are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Outward- going out or away from a place

  7. 1. eagerness
    2. aversion
    3. compliance
    4. willingness
    5. all are correct
    Answer : 2)
    Explanation :
    Aversion – a strong dislike or disinclination

  8. 1. central
    2. far-flung
    3. peripheral
    4. distant
    5. all are correct
    Answer : 1)
    Explanation :
    Central – at the point or in the area that is in the middle of something

  9. 1. fixed
    2. rigid
    3. unalterable
    4. firm
    5. all are correct
    Answer : 5)
    Explanation :
    All the words are suitable.

  10. 1. dictum
    2. precept
    3. ambiguity
    4. rule
    5. all are correct
    Answer : 3)
    Explanation :
    Ambiguity – the quality of being open to more than one interpretation