Current Affairs PDF Sales

English Questions : Word Not Suit – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Not Suit  which is BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Word Not Suit

Directions (Q.1-10) In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will not suit the respective blank. Mark (5) as your answer if all words are suitable.

The legislation to amend the Right to Education Act to give States the power to (1)________students who fail an examination in Class 5 or 8 is a negative measure. Although many States want such a change, the amendment passed by the Lok Sabha goes against the view of many educationists, who argue that it would (2)________ one of the progressive features of the RTE Act, which is to guarantee the (3)________ presence of the child in school during the (4)________ learning phase. The proposed change will allow State Boards to declare a student failed and detain her on the basis of an examination, although Section 30(1) of the RTE Act holds out the (5)__________ that no child shall be required to face any Board examination till completion of elementary education. There are genuine concerns on learning outcomes produced by India’s schooling system. But these are determined not only by a student’s effort but also by the number and quality of teachers, processes for continuous assessment and, crucially, active engagement of parents and the community in encouraging (6)________. It is the lack of attention to some of these determinants that has created what Human Resource Development Minister Prakash Javadekar calls a “broken” school education system. Detaining already disadvantaged children can only break it further, and render the RTE Act a dead letter. The case to replace the no-detention provision with one that reintroduces examinations in grades 3, 5 and 8 was made by a sub-committee of the Central Advisory Board of Education set up to review the provision, but its assumptions were (7)_______. For one, it concluded that the crucial guarantee could be implemented only under ideal conditions, and these were not available, while the (8)__________ RTE Act wanted to extend it to all grades within its purview. Yet, the provision is central to the objects of the law, since it seeks to check dropouts and enable all children to attend school in order to derive benefits that go beyond rote-learning. In fact, in 2016 the NITI Aayog found, based on a study in Punjab, that bringing back detention in elementary schooling would increase the dropout rate, impacting the poor and Dalits the most as they depend on government institutions. Besides, the proposed ‘cure’ may make another problem worse: when parents are unable to ensure regular attendance of children due to social circumstances, it is (9)________ that detaining them for non-performance will act as an incentive to attend school regularly. The move to introduce examinations as filters has not been fully thought through, and may be a hasty response to demands from State governments which want to be seen as acting firmly in favour of quality. (10)________ with the RTE Act without sufficient thought will erode a major constitutional achievement.

  1. 1. detain
    2. simulate
    3. constrain
    4. impede
    5. all are correct
    Answer : 2)
    Explanation :
    Simulate – imitate the appearance or character of

  2. 1. weaken
    2. minimize
    3. reduce
    4. heedless
    5. all are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Heedless- showing a reckless lack of care or attention

  3. 1. detached
    2. continued
    3. persisted
    4. lingered
    5. all are correct
    Answer : 1)
    Explanation :
    Detached- separate or disconnected

  4. 1. formative
    2. incitement
    3. developmental
    4. shaping
    5. all are correct
    Answer : 2)
    Explanation :
    Incitement- the action of provoking unlawful behaviour or urging someone to behave unlawfully

  5. 1. warrant
    2. assurance
    3. headlong
    4. guarantee
    5. all are correct
    Answer : 3)
    Explanation :
    Headlong- in a rush; with reckless haste

  6. 1. merit
    2. perfection
    3. excellence
    4. eminence
    5. all are correct
    Answer : 5)
    Explanation :
    All are correct

  7. 1. flawed
    2. imperfect
    3. inbred
    4. faulty
    5. all are correct
    Answer : 3)
    Explanation :
    Inbred- existing from birth.

  8. 1. predisposing
    2. establishing
    3. pioneering
    4. initiating
    5. all are correct
    Answer : 1)
    Explanation :
    Predisposing- make someone liable or inclined to a specified attitude or action

  9. 1. inconceivable
    2. implausible
    3. incomprehensible
    4. extraordinary
    5. all are correct
    Answer : 5)
    Explanation :
    All are correct.

  10. 1. dabbling
    2. messing
    3. tinkering
    4. instigating
    5. all are correct
    Answer : 4)
    Explanation :
    Instigating- bring about or initiate