English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 14

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Cistern : Water
    1) House : Family
    2) Cup : Tea
    3) Vase : Water
    4) Book : Knowledge
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: first is used to hold the second.
  2. Animal : Menagerie
    1) Painting : Museum
    2) Flowers : Pot
    3) Milk : Glass
    4) Grapes : Bunch
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Second is the place where the first is kept for exhibition.
  3. Preamble : Constitution
    1) Word : Dictionary
    2) Contents : Magazine
    3) Explanation : Poetry
    4) Preface : Book
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Preamble is the introduction to the constitution, similarly, preface is the introduction to a book.  
  4. Authenticity : Apocryphal
    1) Integrity : Hypocritical
    2) Assertiveness : Dogmatic
    3) Artifice : Deceptive
    4) Wickedness : Nefarious
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: second is the one who lacks the first.
  5. Grain : Salt
    1) Chip : Glass
    2) Blades : Grass
    3) Shred : Wood
    4) Shred : Pottery
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Salt consists of grains and glass is made up of chips.
  6. Pharaohs : Egypt
    1) Socrates : Greece
    2) Kings : India
    3) Imperator : Rome
    4) Government : State
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: The ruler of egypt were known as pharaohs. Similarly, the rulers of india were known as kings.
  7. Utopia : English
    1) Odyssey : Greek
    2) Tulsidas : Sanskrit
    3) Monalisa :English
    4) Dante : Latin
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Utopia is a famous work of English literature. Similarly odyssey is a work of Greek literature.
  8. Revolution : Change
    1) Disease : Medicine
    2) Famous : Notorious
    3) Food : Energy
    4) Treaty : peace
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: First results in the second.
  9. Racism : Apartheid
    1) Sexism : Chauvinism
    2) Parochialism : Linguist
    3) Nationalism : Identity
    4) Communalism : Religion
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: The words in each pair are synonyms of each other.
  10. Waiter : Tip
    1) Students : Marks
    2) Worker : Bonus
    3) Employee : Wages
    4) Clerk : Jurors
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: Second is the additional money given to the first for good service.
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test