Current Affairs PDF Sales

English Questions – Vocabulary test 53

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words from THE HINDU EDITORIALS, which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The teacher’s task is to_____________ learning.
    1) versatile
    2) foster
    3) adjudge
    4) proscribe
    5) exciting
    Answer – 2)
    Explanation : foster – encourage the development of (something, especially something desirable).

  2. The statistics that he quotes with _____________regularity.
    1) explicit
    2) censure
    3) castigate
    4) monotonous
    5) variable
    Answer – 4)
    Explanation : monotonous – dull, tedious, and repetitious; lacking in variety and interest.

  3. He was a rather_____________ individual who never spoke an unnecessary word.
    1) depreciate
    2) chide
    3) captivated
    4) exultant
    5) saturnine
    Answer – 5)
    Explanation : saturnine – (of a person or their manner) gloomy.

  4. The_____________ note in her voice was unmistakable.
    1) paragon
    2) imperative
    3) disparage
    4) reprobate
    5) confirmed
    Answer – 2)
    Explanation : imperative – giving an authoritative command; peremptory.

  5. The_____________ weather made the late afternoon seem like evening.
    1) chipper
    2) dismal
    3) belittle
    4) reprehend
    5) punctilious
    Answer – 2)
    Explanation : dismal – causing a mood of gloom or depression.

  6. The tribe say that millet was discovered by a woman_____________by famine.
    1) decay
    2) decry
    3) blest
    4) maddened
    5) upbraid
    Answer – 4)
    Explanation : maddened – drive (someone or something) insane.

  7. Her first-class mind made her an_____________in the British establishment.
    1) deprecate
    2) denunciate
    3) eminence
    4) intoxicated
    5) outgoing
    Answer – 3)
    Explanation : eminence – fame or acknowledged superiority within a particular sphere.

  8. a child in a bed nearby began to____________.
    1) shriek
    2) holler
    3) vociferate
    4) whimper
    5) bluster
    Answer – 3)
    Explanation : whimper – make a series of low, feeble sounds expressive of fear, pain, or unhappiness.

  9. Such passages reflect a sense of_____________, of alienation even.
    1) facilitate
    2) chirpy
    3) disquietude
    4) elated
    5) precise
    Answer – 3)
    Explanation : disquietude – a state of uneasiness or anxiety.

  10. The sap causes swelling which can_____________breathing.
    1) advance
    2) decorous
    3) jubilant
    4) contented
    5) impede
    Answer – 5)
    Explanation : impede – delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder.