Current Affairs PDF Sales

English Questions: Vocabulary test – 49

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words from THE HINDU EDITORIALS, which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The fall in interest rates is starting to__________confidence.
    1) contrive
    2) prevent
    3) undermine
    4) bolster
    5) obstruct
    Answer – 4)
    Explanation : bolster – support or strengthen.

  2. Such a timber enclosure may have been__________by a masonry wall.
    1) unprotected
    2) fragile
    3) fortified
    4) open
    5) unguarded
    Answer – 3)
    Explanation : fortified – provide (a place) with defensive works as protection against attack.

  3. The systems__________data over a period of years.
    1) losen
    2) cumulate
    3) dwindle
    4) dissipate
    5) gain
    Answer – 2)
    Explanation : cumulate  – gather together and combine.

  4. They have illegally entered the UK using__________travel documents.
    1) demolish
    2) reviled
    3) detailed
    4) razed
    5) forged
    Answer – 5)
    Explanation : forged  – copied fraudulently; fake.

  5. The reform did much to__________living standards.
    1) ameliorate
    2) dismantle
    3) perpetual
    4) raze
    5) knock down
    Answer – 1)
    Explanation : ameliorate – make (something bad or unsatisfactory) better.

  6. He__________his meagre income by plying for hire as a ferryman.
    1) perversion
    2) ignominy
    3) degradation
    4) abasement
    5) augmented
    Answer – 5)
    Explanation : augmented – make (something) greater by adding to it; increase.

  7. He was appointed principal__________of the Berlin Symphony Orchestra.
    1) conductor
    2) demotion
    3) mortification
    4) degeneracy
    5) collections
    Answer – 1)
    Explanation : conductor  – a person who directs the performance of an orchestra or choir.

  8. Panels to which he__________copies of fine old prints.
    1) tragic
    2) magistrate
    3) affixes
    4) detach
    5) debasement
    Answer – 3)
    Explanation : affixes  – stick, attach, or fasten (something) to something else.

  9. I think the rain might just be__________.
    1) squeezing
    2) downgrading
    3) congealing
    4) slackening
    5) tautening
    Answer – 4)
    Explanation : slackening – make or become slack.

  10. She constantly__________him with telephone calls.
    1) clench
    2) pestered
    3) condensed
    4) fasten
    5) delighted
    Answer – 2)
    Explanation : pestered – trouble or annoy (someone) with frequent or persistent requests or interruptions.