Current Affairs PDF Sales

English Questions: Vocabulary test – 45

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words from THE HINDU EDITORIALS, which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. He was______________to acknowledge that the agreement was sacrosanct.
    1) stern
    2) crack
    3) antipathetic
    4) austere
    5) fain
    Answer – 5)
    Explanation : fain – compelled by the circumstances; obliged.

  2. The Ganges is______________as a sacred, cleansing river.
    1) definite
    2) hallowed
    3) rigorous
    4) intransigent
    5) exact
    Answer – 2)
    Explanation : hallowed – honour as holy.

  3. The two of them run off to the woods for a______________together.
    1) descry
    2) revere
    3) venerate
    4) gambol
    5) admire
    Answer – 4)
    Explanation : gambol – run or jump about playfully.

  4. This power______________the peasant above his brethren.
    1) debase
    2) exalts
    3) castigate
    4) condemn
    5) criticize
    Answer – 2)
    Explanation : exalts – think or speak very highly of (someone or something).

  5. No one should be______________for their religious beliefs.
    1) content
    2) indulge
    3) persecuted
    4) appease
    5) recompense
    Answer – 3)
    Explanation : persecuted – subject (someone) to hostility and ill-treatment, especially because of their race or political or religious beliefs.

  6. Thousands of Christians gathered outside Rochester and other cities, awaiting the____________.
    1) gripe
    2) bhorrence
    3) Rapture
    4) bugbear
    5) animus
    Answer – 3)
    Explanation : Rapture – a feeling of intense pleasure or joy.

  7. you appear convinced of my guilt, and_____________every reply I have made.
    1) bestow
    2) wrest
    3) anathema
    4) disgust
    5) excellent
    Answer – 2)
    Explanation : wrest – forcibly pull (something) from a person’s grasp.

  8. His determination to____________the murder of his brother.
    1) supply
    2) exalted
    3) avenge
    4) antagonism
    5) irritant
    Answer – 3)
    Explanation : avenge – inflict harm in return for (an injury or wrong done to oneself or another).

  9. The body was beginning to_____________.
    1) chasten
    2) commendable
    3) putrefy
    4) better
    5) purify
    Answer – 3)
    Explanation : putrefy – (of a body or other organic matter) decay or rot and produce a fetid smell.

  10. A____________imitation of the real thing.
    1) pitiable
    2) nailed
    3) coward
    4) noble
    5) magnificent
    Answer – 1)
    Explanation : pitiable – contemptibly poor or small.