Current Affairs PDF Sales

English Questions: Vocabulary test – 31

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words , which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Choose the word which best expresses the meaning of Chagrin ?
    1) annoyance or distress at having failed or been humiliated
    2) (of a young person) inexperienced and immature
    3) cease to resist an opponent or an unwelcome demand; yield
    4) an event causing great and often sudden damage or distress; a disaster
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Chagrin – annoyance or distress at having failed or been humiliated.

  2. Which of the following spelling incorrect in the given context ?
    1) Contagious
    2) Corroborate
    3) Conscientious
    4) Counselor
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these
    All are correct spelling.

  3. Choose the word which best expresses the meaning of Cogent ?
    1) secret or illegal cooperation or conspiracy in order to deceive others
    2) a future event or circumstance which is possible but cannot be predicted with certainty
    3) (of an argument or case) clear, logical, and convincing
    4) accept (behaviour that is considered morally wrong or offensive)
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Cogent – (of an argument or case) clear, logical, and convincing.

  4. Which of the following spelling incorrect in the given context ?
    1) Barbarism
    2) Beneficant
    3) Barbarity
    4) Beneficent
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : The correct spelling should be Beneficent.
    Beneficent – (of a person) generous or doing good.

  5. Choose the word which best expresses the meaning of disdain?
    1) damage the purity or appearance of; mar or spoil
    2) a thing that discourages or is intended to discourage someone from doing something
    3) the state or process of falling into decay or being in disrepair
    4) the feeling that someone or something is unworthy of one’s consideration or respect
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : disdain – the feeling that someone or something is unworthy of one’s consideration or respect.

  6. Which of the following spelling incorrect in the given context ?
    1) Expident
    2) Deferment
    3) Dissent
    4) Domineer
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : The correct spelling should be Expedient.
    Expedient – (of an action) convenient and practical although possibly improper or immoral.

  7. Choose the word which best expresses the meaning of Conversant ?
    1) familiar with or knowledgeable about something
    2) the killing of a large number of people
    3) a small book or magazine containing pictures and information about a product or service
    4) given to sudden and unaccountable changes of mood or behaviour
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Conversant – familiar with or knowledgeable about something.

  8. Which of the following spelling incorrect in the given context ?
    1) Immanent
    2) Illegible
    3) Enviable
    4) Deliverence
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Explanation : The correct spelling should be Deliverance.
    Deliverance – the action of being rescued or set free.

  9. Choose the word which best expresses the meaning of Berserk ?
    1) very strange or unusual
    2) totally bewilder or perplex
    3) a small shop selling fashionable clothes or accessories
    4) out of control with anger or excitement; wild or frenzied
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Berserk – out of control with anger or excitement; wild or frenzied.

  10. Which of the following spelling incorrect in the given context ?
    1) Incursion
    2) Immemorial
    3) Proscreption
    4) Precedent
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Explanation : The correct spelling should be Proscription.
    Proscription – Proscription – the action of forbidding something; banning.