Current Affairs PDF Sales

English Questions: Vocabulary test – 20

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words , which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Choose the word which best expresses the meaning of ichthyosaurs?
    1) Fish-like
    2)The branch of zoology that treats of fishes
    3) A fossil reptile
    4) Frigidly
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation :ichthyic -Fish-like.
    Ichthyology- The branch of zoology that treats of fishes.
    Ichthyosaurs – A fossil reptile.
    Icily – Frigidly.

  2. Choose the word which best expresses the meaning of idolize?
    1) To make to conform to some mental or imaginary standard
    2)A use of words peculiar to a particular language
    3) A mental quality or habit peculiar to an individual
    4) To regard with inordinate love or admiration
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation :Idealize – To make to conform to some mental or imaginary standard.
    Idiom- A use of words peculiar to a particular language.
    Idiosyncrasy – A mental quality or habit peculiar to an individual.
    Idolize – To regard with inordinate love or admiration.

  3. Choose the word which best expresses the meaning of Illegible?
    1) A Greek epic poem describing scenes from the siege of Troy
    2)Not according to law
    3) Unlawfully begotten
    4) Stingy
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : Iliad- A Greek epic poem describing scenes from the siege of Troy.
    Illegal – Not according to law.
    Illegible – Undecipherable.
    Illegitimate – Unlawfully begotten.
    Illiberal – Stingy.

  4. Choose the word which best expresses the meaning of Immiscible?
    1) To come into a country or region from a former habitat
    2)Impending evil or danger
    3) Dangerous and close at hand
    4) Separating, as oil and water
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : immigrate – To come into a country or region from a former habitat.
    Imminence -Impending evil or danger.
    Imminent – Dangerous and close at hand.
    Immiscible – Separating, as oil and water.

  5. Choose the word which best expresses the meaning of immerse?
    1) Very great in degree, extent, size, or quantity
    2)To plunge or dip entirely under water or other fluid
    3) The act of plunging or dipping entirely under water or another fluid
    4) A foreigner who enters a country to settle there.
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : immense adj. – Very great in degree, extent, size, or quantity.
    Immerse – To plunge or dip entirely under water or other fluid.
    Immersion – The act of plunging or dipping entirely under water or another fluid.
    Immigrant -A foreigner who enters a country to settle there.

  6. Choose the word which best expresses the meaning of immaculate?
    1) One who makes in imitation
    2)Of no essential consequence
    3) Not full-grown
    4) Indefinitely extensive
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : imitator n. One who makes in imitation.
    Immaculate – Without spot or blemish.
    Immaterial – Of no essential consequence.
    Immature – Not full-grown.
    Immeasurable – Indefinitely extensive.

  7. Choose the word which best expresses the meaning of imbibe?
    1) To drink or take in
    2)A misunderstanding attended by ill feeling, perplexity, or strife
    3) To wet or moisten
    4) That which is made as a likeness or copy
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : imbibe- To drink or take in.
    Imbroglio – A misunderstanding attended by ill feeling, perplexity, or strife.
    Imbrue- To wet or moisten.
    Imitation- That which is made as a likeness or copy.

  8. Choose the word which best expresses the meaning of illusory?
    1) An unreal image presented to the senses
    2)Deceptive
    3) Deceiving or tending to deceive, as by false appearance
    4) That can be imagined or conceived in the mind
    5) None of these
    Answer –  3)
    Explanation : illusion n. An unreal image presented to the senses.
    Illusive- Deceptive.
    Illusory- Deceiving or tending to deceive, as by false appearance.
    Imaginable- That can be imagined or conceived in the mind.

  9. Choose the word which best expresses the meaning of illumine?
    1) Contrary to the rules of sound thought
    2)That which may be used to produce light
    3) To supply with light
    4) To make bright or clear
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : illogical adj. Contrary to the rules of sound thought.
    Illuminant- That which may be used to produce light.
    Illuminate- To supply with light.
    Illumine- To make bright or clear.

  10. Choose the word which best expresses the meaning of illimitable?
    1) Unlawful
    2)Boundless
    3) Having little or no book-learning
    4) Surly
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : illicit adj. Unlawful.
    Illimitable- Boundless.
    Illiterate- Having little or no book-learning.
    Ill-natured – Surly.