Current Affairs PDF Sales

English Questions: Vocabulary test – 15

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words , which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Choose the word which best expresses the meaning of amalgamate ?
    1)An alloy or union of mercury with another metal.
    2)To mix or blend together in a homogeneous body.
    3) Practicing an art or occupation for the love of it, but not as a profession.
    4) Designed to excite love.
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : amalgam n. An alloy or union of mercury with another metal.
    amalgamate v. To mix or blend together in a homogeneous body.
    amateur adj. Practicing an art or occupation for the love of it, but not as a profession.
    amatory adj. Designed to excite love.

  2. Choose the word which best expresses the meaning of ambrosial ?
    1) Having the ability of using both hands with equal skill or ease.
    2) Having a double meaning.
    3)Eagerly desirous and aspiring.
    4)Divinely sweet, fragrant, or delicious.
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : ambidextrous adj. Having the ability of using both hands with equal skill or ease.
    ambiguous adj. Having a double meaning.
    ambitious adj. Eagerly desirous and aspiring.
    ambrosial adj. Divinely sweet, fragrant, or delicious.

  3. Choose the word which best expresses the meaning of ambush ?
    1) A vehicle fitted for conveying the sick and wounded.
    2)To walk about
    3) The act or state of lying concealed for the purpose of surprising or attacking the
    enemy.
    4) To relieve, as from pain or hardship
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation :ambulance n. A vehicle fitted for conveying the sick and wounded.
    ambulate v. To walk about
    ambush n. The act or state of lying concealed for the purpose of surprising or attacking the
    enemy.
    ameliorate v. To relieve, as from pain or hardship.

  4. Choose the word which best expresses the meaning of amorous ?
    1) Done in a friendly spirit.
    2)Friendship.
    3)Having a propensity for falling in love.
    4) Without determinate shape.
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : amicable adj. Done in a friendly spirit.
    amity n. Friendship.
    amorous adj. Having a propensity for falling in love.
    amorphous adj. Without determinate shape.

  5. Choose the word which best expresses the meaning of amour ?
    1) A love-affair, especially one of an illicit nature.
    2)The practical unit of electric-current strength.
    3)The character &; and.
    4)Living both on land and in water.
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : amour n. A love-affair, especially one of an illicit nature.
    ampere n. The practical unit of electric-current strength.
    ampersand n. The character &; and.
    amphibious adj. Living both on land and in water.

  6. Choose the word which best expresses the meaning of amputate?
    1)An edifice of elliptical shape, constructed about a central open space or arena.
    2)Largeness.
    3) Sufficiently.
    4)To remove by cutting, as a limb or some portion of the body.
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation :amphitheater n. An edifice of elliptical shape, constructed about a central open space or arena.
    amplitude n. Largeness.
    amply adv. Sufficiently.
    amputate v. To remove by cutting, as a limb or some portion of the body.

  7. Choose the word which best expresses the meaning of anagram ?
    1)Diversion.
    2)The letters of a word or phrase so transposed as to make a different word or
    phrase.
    3)Anything occurring or existing out of its proper time.
    4)Corresponding (to some other) in certain respects, as in form, proportion,
    relations.
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation :amusement n. Diversion.
    anagram n. The letters of a word or phrase so transposed as to make a different word or
    phrase.
    anachronism n. Anything occurring or existing out of its proper time.
    analogous adj. Corresponding (to some other) in certain respects, as in form, proportion,
    relations.

  8. Choose the word which best expresses the meaning of anathema ?
    1) One who analyzes or makes use of the analytical method.
    2)To examine minutely or critically.
    3) Absence or utter disregard of government.
    4)Anything forbidden, as by social usage.
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation :analyst n. One who analyzes or makes use of the analytical method.
    analyze v. To examine minutely or critically.
    anarchy n. Absence or utter disregard of government.
    anathema n. Anything forbidden, as by social usage.

  9. Choose the word which best expresses the meaning of anecdote ?
    1) That branch of morphology which treats of the structure of organisms.
    2) One’s ancestors collectively.
    3) A brief account of some interesting event or incident.
    4)Deficiency of blood or red corpuscles.
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation :anatomy n. That branch of morphology which treats of the structure of organisms.
    ancestry n. One’s ancestors collectively.
    anecdote n. A brief account of some interesting event or incident.
    anemia n. Deficiency of blood or red corpuscles.

  10. Choose the word which best expresses the meaning of anew?
    1) Affected with anemia.
    2)Pertaining to or producing loss of sensation.
    3)Saintly.
    4)Hatred or dread of England or of what is English.
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation :anemic adj. Affected with anemia.
    anew adv. Once more
    anesthetic adj. Pertaining to or producing loss of sensation.
    angelic adj. Saintly.
    Anglophobia n. Hatred or dread of England or of what is English.