Current Affairs PDF Sales

English Questions: Vocabulary test – 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words , which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Choose the word which best expresses the meaning of alderman ?
    1) A covered recess connected with or at the side of a larger room
    2) Any shrub or small tree of the genus Alumnus, of the oak family
    3) A member of a municipal legislative body, who usually exercises also certain
    judicial functions
    4) The dignity, condition, office, or term of office of an alderman
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : alcove n. A covered recess connected with or at the side of a larger room.
    alder n. Any shrub or small tree of the genus Alumnus, of the oak family.
    alderman n. A member of a municipal legislative body, who usually exercises also certain
    judicial functions.
    aldermanship n. The dignity, condition, office, or term of office of an alderman.

  2. Choose the word which best expresses the meaning of alienable ?
    1) An assumed name
    2) One who owes allegiance to a foreign government
    3) Capable of being aliened or alienated, as lands
    4) To cause to turn away
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : alias n. An assumed name.
    alien n. One who owes allegiance to a foreign government.
    alienable adj. Capable of being aliened or alienated, as lands.
    alienate v. To cause to turn away.

  3. Choose the word which best expresses the meaning of allay ?
    1) Estrangement
    2) That which nourishes
    3) Anything that will neutralize an acid, as lime, magnesia, etc
    4) To calm the violence or reduce the intensity of; mitigate
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : alienation n. Estrangement.
    aliment n. That which nourishes.
    alkali n. Anything that will neutralize an acid, as lime, magnesia, etc.
    allay v. To calm the violence or reduce the intensity of; mitigate.

  4. Choose the word which best expresses the meaning of aloof ?
    1) Not in sympathy with or desiring to associate with others
    2) Any raised place or structure on which sacrifices may be offered or incense burned
    3) To make change in
    4) Change or modification
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : aloof adv. Not in sympathy with or desiring to associate with others.
    altar n. Any raised place or structure on which sacrifices may be offered or incense burned.
    alter v. To make change in.
    alteration n. Change or modification.

  5. Choose the word which best expresses the meaning of allusion ?
    1) An indirect and incidental reference to something without definite mention of it
    2) Flood
    3) A person or thing connected with another, usually in some relation of helpfulness
    4) A series of tables giving the days of the week together with certain
    astronomical information
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : allusion n. An indirect and incidental reference to something without definite mention of it.
    alluvion n. Flood.
    ally n. A person or thing connected with another, usually in some relation of helpfulness.
    almanac n. A series of tables giving the days of the week together with certain
    astronomical information.

  6. Choose the word which best expresses the meaning of allude ?
    1) Any combination or union for some common purpose
    2) To assign a definite thing or part to a certain person
    3) Portion
    4) To refer incidentally, or by suggestion
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : alliance n. Any combination or union for some common purpose.
    allot v. To assign a definite thing or part to a certain person.
    allotment n. Portion.
    allude v. To refer incidentally, or by suggestion.

  7. Choose the word which best expresses the meaning of alley ?
    1) To assert to be true, especially in a formal manner, as in court
    2) The setting forth of a subject under the guise of another subject of aptly
    suggestive likeness
    3) To make less burdensome or less hard to bear
    4) A narrow street, garden path, walk, or the like
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : allege v. To assert to be true, especially in a formal manner, as in court.
    allegory n. The setting forth of a subject under the guise of another subject of aptly
    suggestive likeness.
    alleviate v. To make less burdensome or less hard to bear.
    alley n. A narrow street, garden path, walk, or the like.

  8. Choose the word which best expresses the meaning of altruism ?
    1) Benevolence to others on subordination to self-interest
    2) One who advocates or practices altruism
    3) An alloy or union of mercury with another metal
    4) To mix or blend together in a homogeneous body
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : altruism n. Benevolence to others on subordination to self-interest.
    altruist n. One who advocates or practices altruism.
    amalgam n. An alloy or union of mercury with another metal.
    amalgamate v. To mix or blend together in a homogeneous body.

  9. Choose the word which best expresses the meaning of amatory ?
    1) Practicing an art or occupation for the love of it, but not as a profession
    2) Designed to excite love
    3) Having the ability of using both hands with equal skill or ease
    4) Having a double meaning
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : amateur adj. Practicing an art or occupation for the love of it, but not as a profession.
    amatory adj. Designed to excite love.
    ambidextrous adj. Having the ability of using both hands with equal skill or ease.
    ambiguous adj. Having a double meaning.

  10. Choose the word which best expresses the meaning of altercate ?
    1) To contend angrily or zealously in words
    2) One chosen to act in place of another, in case of the absence or incapacity of that other
    3) Something that may or must exist, be taken or chosen, or done instead of
    something else
    4) Vertical distance or elevation above any point or base-level, as the sea
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : altercate v. To contend angrily or zealously in words.
    alternate n. One chosen to act in place of another, in case of the absence or incapacity of that other.
    alternative n. Something that may or must exist, be taken or chosen, or done instead of
    something else.
    altitude n. Vertical distance or elevation above any point or base-level, as the sea.