Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 71

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Retaliatory
    1) amnesty
    2) disavowed
    3) hammer
    4) castigating
    Answer : 4)
    Explanation:
    Retaliatory – (of an action) characterized by a desire for revenge (मुंहतोड़).

  2. Inclusions
    1) composition
    2) dispensation
    3) correctional
    4) disowned
    Answer : 1)
    Explanation:
    Inclusion (Noun) – the action or state of including or of being included within a group or structure (समावेश)(मुंहतोड़).

  3. Rhetoric
    1) pardon
    2) deploring
    3) detesting
    4) oratory
    Answer : 4)
    Explanation:
    Rhetoric (Noun) – the art of effective or persuasive speaking or writing, especially the exploitation of figures of speech and other compositional techniques (वक्रपटुता)

  4. Eschew
    1) punitory
    2) reprieve
    3) forbidden
    4) abjure
    Answer : 4)
    Explanation:
    Eschew (Verb) – deliberately avoid using; abstain from ( त्याग करना)

  5. Rebuff
    1) repudiate
    2) retaliation
    3) denied
    4) exoneration
    Answer : 3)
    Explanation:
    Rebuff – reject (someone or something) in an abrupt or ungracious manner (अस्वीकार कर दिया)

  6. Unbridle
    1) berserk
    2) disciplinary
    3)  forsaken
    4) privilege
    Answer : 1)
    Explanation:
    Unbridled (adjective) – uncontrolled; unconstrained (निरंकुश)

  7. Purport
    1) revoke
    2) assert
    3) repudiated
    4) prohibited
    Answer : 2)
    Explanation:
    Purport (Verb) – appear to be or do something, especially falsely (अभिप्राय)

  8. Repeal
    1) rescind
    2) execrate
    3) spurned
    4) repelled
    Answer : 1)
    Explanation:
    Repeal (Verb) – revoke or annul (a law or act of parliament) (निरसन)

  9. Impunity
    1) validation
    2) indemnity
    3) denounce
    4) despise
    Answer : 2)
    Explanation:
    Impunity (Noun) – exemption from punishment or freedom from the injurious consequences of an action दण्ड मुक्ति

  10. Deprecate
    1) enactment
    2) condemn
    3) incarceration
    4) imprisonment
    Answer : 2)
    Explanation:
    Deprecate (Verb) – express disapproval of (बिनती करना)