Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms Set 56 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Flutter
    1) torment
    2) adjudge
    3) float
    4) decree
    Answer – 3)
    Explanation: Flutter – (of a bird or other winged creature) fly unsteadily or hover by flapping the wings quickly and lightly.
    float – rest or move on or near the surface of a liquid without sinking.

  2. Obscene
    1) indecent
    2) yield
    3) mephitic
    4) endure
    Answer – 1)
    Explanation: Obscene – (of the portrayal or description of sexual matters) offensive or disgusting by accepted standards of morality and decency.
    indecent – not conforming with generally accepted standards of behaviour, especially in relation to sexual matters.

  3. Decamp
    1) adjudicate
    2) abide
    3) flee
    4) continue
    Answer – 3)
    Explanation: Decamp – leave a place suddenly or secretly.
    flee – run away from a place or situation of danger.

  4. Salient
    1) succubus
    2) cinch
    3) incurable
    4) prominent
    Answer – 4)
    Explanation: Salient – most noticeable or important.
    prominent – important; famous.

  5. Illicit
    1) mortal
    2) phantasm
    3) destructive
    4) illegal
    Answer – 4)
    Explanation: Illicit – forbidden by law, rules, or custom.
    illegal – contrary to or forbidden by law, especially criminal law.

  6. Rout
    1) defeat
    2) clinch
    3) ordeal
    4) malignant
    Answer – 1)
    Explanation: Rout – a disorderly retreat of defeated troops.
    defeat – win a victory over (someone) in a battle or other contest; overcome or beat.

  7. Meek
    1) conjecture
    2) pernicious
    3) submissive
    4) terminal
    Answer – 3)
    Explanation: Meek – quiet, gentle, and easily imposed on; submissive.
    submissive – ready to conform to the authority or will of others; meekly obedient or passive.

  8. Reverie
    1) noxious
    2) conclude
    3) hallucination
    4) daydream
    Answer – 4)
    Explanation: Reverie – a state of being pleasantly lost in one’s thoughts; a daydream.

  9. Accrue
    1) fancy
    2) accumulate
    3) lethal
    4) establish
    Answer – 2)
    Explanation: Accrue – (of a benefit or sum of money) be received by someone in regular or increasing amounts over time.
    accumulate – gather together or acquire an increasing number or quantity of.

  10. Virulent
    1) deleterious
    2) poisonous
    3) incubus
    4) deadly
    Answer – 4)
    Explanation: Virulent – (of a disease or poison) extremely severe or harmful in its effects.
    deadly – causing or able to cause death.