Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms Set 51

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Obnoxious
    1) outcast
    2) loafer
    3) derelict
    4) credulous
    5) glimmer
    Answer – 4)
    Explanation: credulous – having or showing too great a readiness to believe things.

  2. Quiver
    1) convulsion
    2) wanderer
    3) oscillation
    4) ignorant
    5) ingenuous
    Answer – 1)
    Explanation: oscillation – movement back and forth in a regular rhythm.

  3. Tramp
    1) guileless
    2) vagabond
    3) unacquainted
    4) innoxious
    5) glitter
    Answer – 2)
    Explanation: vagabond – a person who wanders from place to place without a home or job.

  4. Restive
    1) palpitation
    2) pulsation
    3) drifter
    4) agitated
    5) aptness
    Answer – 4)
    Explanation: agitated – feeling or appearing troubled or nervous.

  5. Demented
    1) floater
    2) shimmer
    3) shiver
    4) balky
    5) insane
    Answer – 5)
    Explanation: insane – in a state of mind which prevents normal perception, behaviour, or social interaction; seriously mentally ill.

  6. Knack
    1) shudder
    2) spasm
    3) contrary
    4) adroitness
    5) dexterity
    Answer – 5)
    Explanation: dexterity – skill in performing tasks, especially with the hands.

  7. Torpid
    1) tremor
    2) tremble
    3) throb
    4) presented
    5) hitchhiker
    Answer – 4)
    Explanation: presented – give or award formally or ceremonially.

  8. Decrepitude
    1) dilapidation
    2) vagrant
    3) fidgety
    4) edgy
    5) panhandler
    Answer – 1)
    Explanation: dilapidation – the state or process of falling into decay or being in disrepair.

  9. Dulcet
    1) fractious
    2) agreeable
    3) refractory
    4) jittery
    5) fretful
    Answer – 2)
    Explanation: agreeable – quite enjoyable and pleasurable; pleasant.

  10. Heralded
    1) perverse
    2) ornery
    3) supervised
    4) recalcitrant
    5) obstinate
    Answer – 3)
    Explanation: supervised – observe and direct the execution of (a task or activity).