Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms Set 50

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. DILATE
    1) adamant
    2) adamant
    3) expatiate
    4) abridge
    5) condense
    Answer – 3)
    Explanation: expatiate – speak or write in detail about.

  2. KNAVISH
    1) compress
    2) decrease
    3) virtuous
    4) rigorous
    5) adamantine
    Answer – 3) 
    Explanation: virtuous – having or showing high moral standards.

  3. ENLIVEN
    1) virtuous
    2) shorten
    3) frolicsome

    4) austere

    5) chiseled

    Answer – 3) 
    Explanation: frolicsome – lively and playful.

  4. SLITHER
    1) bullheaded
    2) wriggle
    3) jazz up
    4) galvanize
    5) invigorate
    Answer – 2)
    Explanation: wriggle – twist and turn with quick writhing movements.

  5. HERALDED
    1) buck up
    2) brighten
    3) moan
    4) glorified
    5) grouse
    Answer – 4)
    Explanation: glorified – (of something or someone ordinary or unexceptional) represented as or appearing more elevated or special than is the case.

  6. CODDLE
    1) excite
    2) divert
    3) recognized
    4) grouch
    5) oblivious
    Answer – 5)
    Explanation: oblivious – not aware of or concerned about what is happening around one.

  7. POIGNANT
    1) disdain
    2) scorning
    3) evading
    4) groan
    5) agitating
    Answer – 5)
    Explanation: agitating – make (someone) troubled or nervous.

  8. GRUMBLE
    1) bellyache

    2) changeless

    3) invariable
    4) stringent
    5) inexorable

    Answer – 1) 
    Explanation: bellyache – complain noisily or persistently.

  9. JUBILANT
    1) unalterable

    2) euphoric

    3) squawk
    4) snivel
    5) repine

    Answer – 2)
    Explanation: euphoric – characterized by or feeling intense excitement and happiness.

  10. TRANQUIL
    1) lenient
    2) unyielding
    3) obdurate
    4) static
    5) stern
    Answer – 1)
    Explanation:lenient – (of a punishment or person in authority) more merciful or tolerant than expected.