Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms Set 49

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. INFRASTRUCTURE
    1) lunatic
    2) plague
    3) disrepute
    4) torment
    5) groundwork
    Answer – 5)
    Explanation: groundwork – preliminary or basic work.

  2. ESTRANGED
    1) inane
    2) insensate
    3) renown
    4) nudge
    5) Remove
    Answer – 5)
    Explanation: Remove – take (something) away or off from the position occupied.

  3. KNAVISH
    1) imbecile
    2) deceitful
    3) opprobrium
    4) hassle
    5) hound
    Answer – 2)
    Explanation: deceitful – guilty of or involving deceit; deceiving or misleading others.

  4. YARDSTICK
    1) criterion
    2) boneheaded
    3) birdbrained
    4) sensible
    5) bright
    Answer – 1)
    Explanation: criterion – a principle or standard by which something may be judged or decided.

  5. FATUOUS
    1) incomparable
    2) matchless
    3) outstanding
    4) hector
    5) absurd
    Answer – 5)
    Explanation: absurd – wildly unreasonable, illogical, or inappropriate.

  6. NOTORIETY
    1) asinine
    2) faultless
    3) splash
    4) enlighten
    5) introduce
    Answer – 3)
    Explanation: splash – a sound made by something striking or falling into liquid.

  7. PESTER
    1) disclose
    2) divulge
    3) habituate
    4) champion
    5) badger
    Answer – 5)
    Explanation: badger – a heavily built omnivorous nocturnal mammal of the weasel family, typically having a grey and black coat.

  8. RIVALED
    1) bedevil
    2) unequaled
    3) withhold
    4) misrepresent
    5) mislead
    Answer – 2)
    Explanation: unequaled – superior to all others in performance or extent.

  9. ACQUAINT
    1) conceal
    2) deceive
    3) accustom
    4) beleaguer
    5) tantalize
    Answer – 3)
    Explanation: accustom – customary; usual.

  10. RAMPART
    1) importune
    2) preview
    3) premiere
    4) bulwark
    5) debut
    Answer – 4)
    Explanation: bulwark – a defensive wall.