Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms Set 48

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. INCITEMENT
    1) consequence
    2) exonerate
    3) refrain
    4) causation
    5) outgrowth
    Answer – 4)
    Explanation: causation – the action of causing something.

  2. IMPUTE
    1) energetic
    2) abstain
    3) outcome
    4) attribute
    5) alert
    Answer – 4)
    Explanation: attribute – regard something as being caused by.

  3. INFRINGE
    1) lively
    2) absolve
    3) exculpate
    4) spirited
    5) encroach
    Answer – 5)
    Explanation: encroach – intrude on (a person’s territory, rights, personal life, etc.).

  4. INDOLENT
    1) amuse
    2) desist
    3) languid
    4) vindicate
    5) spurt
    Answer – 3)
    Explanation: languid – (of a person, manner, or gesture) having or showing a disinclination for physical exertion or effort.

  5. KNOTTY
    1) detain
    2) stingy
    3) onerous
    4) vivacious
    5) animated
    Answer – 3)
    Explanation: onerous – (of a task or responsibility) involving a great deal of effort, trouble, or difficulty.

  6. PALLIATE
    1) wassail
    2) carouse
    3) extenuate
    4) skylarking
    5) saturnalia
    Answer – 3)
    Explanation: extenuate – (of a factor or situation) acting in mitigation to lessen the seriousness of guilt or an offence.

  7. ORACULAR
    1) cryptic
    2) diminutive
    3) evanescent
    4) momentary
    5) merriment
    Answer – 1)
    Explanation: cryptic – having a meaning that is mysterious or obscure.

  8. OFFSPRING
    1) progeny
    2) debauch
    3) carousal
    4) vanishing
    5) piddling
    Answer – 1)
    Explanation: progeny – a descendant or the descendants of a person, animal, or plant; offspring.

  9. NEFARIOUS
    1) detestable
    2) bacchanal
    3) frivolous
    4) commonplace
    5) nugatory
    Answer – 1)
    Explanation: detestable – deserving intense dislike.

  10. LAMENT
    1) distinct
    2) deplore
    3) immaterial
    4) trifling
    5) negligible
    Answer – 2)
    Explanation: deplore – a passionate expression of grief or sorrow.