Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in synonyms and antonyms, which is BASED ON IBPS/SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly or same meaning.

  1. A. presuppose
    B. Postulate
    C. privilege
    D. astute
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 1)
    Explanation: B – A are synonyms
    presuppose – suggest or assume the existence, fact, or truth of (something) as a basis for reasoning, discussion, or belief.
    Usage – “his theory postulated a rotatory movement for hurricanes”

  2. A. strenuous
    B. calculable
    C. Myriad
    D. quantities
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 5)
    Explanation : D – C are synonyms
    Myriad – a countless or extremely great number of people or things.(असंख्य)
    Usage – “myriads of insects danced around the light above my head”

  3. A. adequate
    B. Glut
    C. superabundance
    D. ambiguous
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 3)
    Explanation : C – B are synonyms
    Glut – भरमार
    Meaning – an excessively abundant supply of something.
    Usage – “there is a glut of cars on the market”

  4. A. Usurp
    B. unequal
    C. dissipate
    D. relinquish
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – A
    Answer – 5)
    Explanation : D – A are Antonyms
    Usurp – हड़पना
    Meaning – take (a position of power or importance) illegally or by force.
    Usage – “Richard usurped the throne”

  5. A. obvious
    B. mitigate
    C. Recondite
    D. admonish
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 2)
    Explanation : C – A are Antonyms
    Recondite – गंभीर
    Meaning – (of a subject or knowledge) little known; abstruse.
    Usage – “the book is full of recondite information”

  6. A. permanent
    B. Immutable
    C. difficult
    D. visible
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 1)
    Explanation : B – A are synonyms
    Immutable – अपरिवर्तनशील
    Meaning – unchanging over time or unable to be changed
    Usage – “an immutable fact”

  7. A. inconsistent
    B. Nebulous
    C. vague
    D. opaque
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 3)
    Explanation : C – B are Synonyms
    Nebulous -अस्पष्ट
    Meaning – (of a concept) vague or ill-defined.
    Usage – “nebulous concepts like quality of life”

  8. A. consent
    B. detest
    C. desolation
    D. Melancholy
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 5)
    Explanation : D – C are synonyms
    Melancholy – उदासी
    Meaning – a feeling of pensive sadness, typically with no obvious cause.
    Usage – “an air of melancholy surrounded him”

  9. A. inevitable
    B. Inebriated
    C. restrained
    D. shield
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 3)
    Explanation : C – B are Antonyms
    Inebriated – मदोन्मत्त
    Meaning – make (someone) drunk; intoxicate.
    Usage – “I got mildly inebriated”

  10. A. Mercurial
    B. capricious
    C. tragedy
    D. invincible
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 1)
    Explanation : B – A are synonyms