English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 171

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Which Part requires Correction

Directions (Q.1-10):In each question given below a sentence is given and is divided into three parts I,II and III. For each part a correction statement is also given, you have to determine which part requires correction and select it as your answer.

  1. Road safety borrowed a concept from nuclear plants which are / designed in the assumption that if human errors are inevitable then / risk can be minimised only by incorporating that into safety design.
    I. Road safety borrowed a concept from nuclear plants which have
    II. designed on the assumption that if human errors are inevitable then
    III. risk can be minimised only upon incorporating that into safety design.
    1) I
    2) II
    3) II , III
    4) III
    5) I , II
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Road safety borrowed a concept from nuclear plants which are designed on the assumption that if human errors are inevitable then risk can be minimised only by incorporating that into safety design.
  2. The health of a banking system depends crucially on the / incentives bankers had in being mindful of risks and / transparent about the true state of affairs.
    I.The health of a banking system depend crucially on the
    II. incentives bankers have in being mindful of risks and
    III. transparent about the true state at affairs.
    1) I , III
    2) II
    3) III
    4) I
    5) II , III
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    The health of a banking system depends crucially on the incentives bankers have in being mindful of risks and transparent about the true state of affairs.
  3. In which is being seen as signs of reluctance in cooperating with the extradition of fugitive diamantaire Nirav Modi, / British authorities have informed Indian agencies that its letter or request which usually contained the details of investigation, / evidence and witness testimonies might be shared with Nirav Modi.
    I. In what is being seen as signs of reluctance in cooperating with the extradition of fugitive diamantaire Nirav Modi,
    II. British authorities have informed Indian agencies that its letter or request which usually contains the details of investigation,
    III. evidence and witness testimonies may be shared with Nirav Modi.
    1) III
    2) I
    3) II
    4) I , II
    5) I , III
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In what is being seen as signs of reluctance in cooperating with the extradition of fugitive diamantaire Nirav Modi, British authorities have informed Indian agencies that its letter or request which usually contains the details of investigation, evidence and witness testimonies might be shared with Nirav Modi.
  4. If Wagah is the site of high-octane military performances bristling with / aggression marching steps and patriotic music, the zero point near Nadabet / will offer selfie freaks memorable images on a very edge of the country.
    I.If Wagah is the site of high-octane military performances bristling at
    II. aggressive marching steps and patriotic music, the zero point near Nadabet
    III. will offer selfie freaks memorable images on the very edge of the country.
    1) III
    2) I
    3) I , II
    4) II
    5) II , III
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    If Wagah is the site of high-octane military performances bristling with aggressive marching steps and patriotic music, the zero point near Nadabet will offer selfie freaks memorable images on the very edge of the country.
  5. Granted forest dwellers legal rights to their traditional lands helps fight deforestation / and climate change, but the vast majority of the world’s forests / remain under government control with limited access for communities.
    I.Granting forest dwellers legal rights to their traditional lands helps fight deforestation
    II. and climate change, but the vast majority of the world’s forest
    III. remain above government control with limited access for communities.
    1) I
    2) I , III
    3) II
    4) III
    5) I , II
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Granting forest dwellers legal rights to their traditional lands helps fight deforestation and climate change, but the vast majority of the world’s forests remain under government control with limited access for communities.
  6. Our focus with forests also distracts us from the loss of biodiversity in / other natural habitats such as grasslands, deserts, marshes, / mangroves, rivers and other water body, and marine habitats.
    I.Our focus on forests also distracts us from the loss of biodiversity in
    II. other natural habitats like as grasslands, deserts, marshes,
    III. mangroves, rivers and other water bodies, and marine habitats.
    1) II , III
    2) I
    3) I , III
    4) II
    5) III
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Our focus on forests also distracts us from the loss of biodiversity in other natural habitats such as grasslands, deserts, marshes, mangroves, rivers and other water bodies, and marine habitats.
  7. If we allow climate change to go unchecked, the vegetation of this / planet is gone to look completely different than it does today, / and that means a huge risk to the diversity of the plane.
    I.If we allow climate change to go unchecking, the vegetation of this
    II. planet is going to look completely different than it does today,
    III. and that means a huge risk to the diversity of the plain.
    1) II
    2) I , III
    3) II , III
    4) I
    5) III
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    If we allow climate change to go unchecked, the vegetation of this planet is going to look completely different than it does today, and that means a huge risk to the diversity of the plane.
  8. Kidneys have a large volume of blood flowing through them, / and if anything harms the circulatory system, the kidneys / will be the first to sense those affects.
    I.Kidneys has a large volume of blood flowing through them,
    II. and if anything harmed the circulatory system, the kidneys
    III. will be the first to sense those effects.
    1) II
    2) I
    3) II , III
    4) III
    5) I , II
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Kidneys have a large volume of blood flowing through them, and if anything harms the circulatory system, the kidneys will be the first to sense those effects.
  9. Researchers concludes that microbes in the wastewater treatment / facility actually altered the surface of the contact lenses, / weakening the bonds in the plastic polymers.
    I.Researchers concluded that microbes in the wastewater treatment
    II. facility actually altered the surface at the contact lenses,
    III. weakening the bonds of the plastic polymers.
    1) I , II
    2) III
    3) I
    4) II
    5) I , III
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Researchers concluded that microbes in the wastewater treatment facility actually altered the surface of the contact lenses, weakening the bonds in the plastic polymers.
  10. From nursery admissions to college entrances and job interviews, we / are lead to believed that getting privileged positions means displacing others. This leads to / insecurity and fears, which may leads to unfair, dishonest practices into “decompetition”.
    I.From nursery admission and college entrances and job interviews, we
    II. are led to believe that getting privileged positions means displacing others. This leads to
    III. insecurities and fears, which may lead to unfair, dishonest practices into “decompetition”.
    1) I
    2) II , III
    3) II
    4) III
    5) I , II
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    From nursery admissions to college entrances and job interviews, we are led to believe that getting privileged positions means displacing others. This leads to insecurities and fears, which may lead to unfair, dishonest practices into “decompetition”.
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test