Current Affairs PDF Sales

English Questions Spotting Error Set – 99

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. India may be a fractious democracy / where few institutions work, but / one thing that keeps it thriving is that the integrity / of its elections is beyond doubt.
    1) India may be a fractious democracy
    2) where few institutions work, but
    3) one thing that keeps it thriving is that the integrity
    4) of its elections is beyond doubt.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “is” with “are”
    use “are” for elections.

  2. The government, which opposes EC’s reform, / should revisit its position as democracy / can only be robust if people can exercise its / franchise freely without the threat of victimisation.
    1) The government, which opposes EC’s reform,
    2) should revisit its position as democracy
    3) can only be robust if people can exercise its
    4) franchise freely without the threat of victimisation.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “its” with “their”
    use “its” for non living things
    use “their” for living things.

  3. EC has recommended government amend relevant / legislation to replace existing booth-wise / counting with cluster counting of / much polling booths taken together.
    1) EC has recommended government amend relevant
    2) legislation to replace existing booth-wise
    3) counting with cluster counting of
    4) much polling booths taken together.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation : it should be “many polling booths” instead of “much pooling booths”
    – use many for countable things.

  4. The aim is to prevent political parties / from identifying voting patterns / at a granular level and punishing / localities that have voted against it.
    1) The aim is to prevent political parties
    2) from identifying voting patterns
    3) at a granular level and punishing
    4) localities that have voted against it.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation : No error
    Given sentence error

  5. Finance minister Arun Jaitley last budget / indicates that even corporates are vulnerable / to such pressure, which is why their / political donations can be made anonymously.
    1) Finance minister Arun Jaitley last budget
    2) indicates that even corporates are vulnerable
    3) to such pressure, which is why their
    4) political donations can be made anonymously.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation : add apostrophe with Arun jaitley;  Arun Jaitley’s.
    – use apostrophe for possession case.

  6. All political parties have complained at / different points that state institutions / have been unfairly used by the / government of the day to harass rival.
    1) All political parties have complained at
    2) different points that state institutions
    3) have been unfairly used by the
    4) government of the day to harass rival.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation : it should be “rivals” instead of “rival” because given sentence talks about plural things so replace “rival” with “rivals”

  7. At the end of the day, electoral / integrity depend on the confidence / that free choice will not / lead to adverse consequences.
    1) At the end of the day, electoral
    2) integrity depend on the confidence
    3) that free choice will not
    4) lead to adverse consequences.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “depend” with “depends”
    verbs with a third-person singular noun or pronoun (he, she, boat, courage etc.) as a subject have added s on the end.

  8. The two countries also signed five defence / cooperation agreements, including a / $500 million line of credit / for defence purchases from India.
    1) The two countries also signed five defence
    2) cooperation agreements, including a
    3) $500 million line of credit
    4) for defence purchases from India.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.

  9. Given that water sharing can be a / intractable issue even among Indian / states, creative solutions need to be / found to address Dhaka’s concern.
    1) Given that water sharing can be a
    2) intractable issue even among Indian
    3) states, creative solutions need to be
    4) found to address Dhaka’s concern.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation : it should be “an” instead of “a”

  10. Finance minister Arun Jaitley’s last budget indicates / that even corporates are vulnerable / to such pressure, which is why their / political donations can be made anonymously.
    1) Finance minister Arun Jaitley’s last budget indicates
    2) that even corporates are vulnerable
    3) to such pressure, which is why their
    4) political donations can be made anonymously.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation : No error
    No correction required.