Current Affairs PDF Sales

English Questions Spotting Error Set – 75

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/ Basic self-interest demands that government b)/ and opposition avert the possibility c)/ for the Budget session meeting d)/ the same fate as this one. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation : Replace “for” with “of”
    Of – Used for belonging to, relating to, or connected with, Used to indicate reference and Used to indicate an amount or number.
    For – Used to indicate the use of something, Used to mean because of and Used to indicate time or duration

  2. a)/ With theatrics such as these, both the b)/ Government and the Opposition have left c)/ an question hanging in the politically d)/ charged air: what was the point? e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation : it should be a question instead of an question.

  3. a)/ What did either side gained by b)/ bringing Indian parliamentary democracy’s c)/ most deliberative process d)/ to a grinding halt? e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation : it should be gain instead of gained.
    did + V1form.

  4. a)/ According to the think tank PRS Legislative b)/ Research, less than 1 per cent of the 330 questions c)/ listed for Question Hour in the Rajya d)/ Sabha were answered orally. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.

  5. a)/ Given what was at stake in the session, the b)/ abandonment of the spirit of give-and- c)/ taken that keeps the d)/ legislative schedule humming was baffling. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation : it should be take instead of taken.
    give – and – take – mutual concessions and compromises.

  6. a)/ It lost the chance to pass bills b)/ critical to the April 1, 2017, c)/ deadline for the rollout d)/ of the Goods and Service Tax. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation : it should be services instead of service.
    the correct sequence will be – the Goods and Services Tax

  7. a)/ It also failed to end the session on a b)/ note of federal cooperation to set c)/ on the shift to Budget day d)/ to February 1 from next year. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation : Replace “on” with “up”
    Set up – the way in which something, especially an organization or equipment, is organized, planned, or arranged.

  8. a)/ By forcing adjournments while in opposition, b)/ it was successful in reinforcing c)/ the impression of a d)/ policy paralysis in the second UPA government. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E 
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.

  9. a)/ With the Opposition parties mustering all its disruptive tactics to stall b)/ the functioning of both Houses, insisting on maximalist c)/ demands on just how the debate on demonetisation should be structured, d)/ hopes for any substantive work had diminished. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation : it should be their instead if its.
    use their for Opposition parties.

  10. a)/ The problem of poor learning outcomes is for b)/ particular concern, for it is a structural c)/ issue pertaining to the design of curricula d)/ and ingrained rote learning methods. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation : Replace “for” with “of”
    Of – Used for belonging to, relating to, or connected with, Used to indicate reference and Used to indicate an amount or number.
    For – Used to indicate the use of something, Used to mean because of and Used to indicate time or duration