Current Affairs PDF

English Questions Spotting Error Set – 70

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/Denmark introduced a surcharge few b)/ years ago on foods that contain over c)/ 2.3 per cent saturated fat, drawing d)/criticism about excessive bureaucracy. e) No error
    1) A
    2) B
    3) C
    4) D
    5) E No Error
    Answer – 1) A
    Explanation : replace “few” with “a few”
    Few – when the amount is small and unsatisfactory
    A Few – when the amount is small but still satisfactory

  2. a)/ Robotics has already made significant inroads b)/ in electronics assembly, with sewing trades, traditionally c)/ many countries’ first entry point to d)/ the global trading system, likely to come next. e)/ No Error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.

  3. a)/ A project that daringly set out to bring b)/to life iconic paintings — many created in just one c)/day — have proved to be a staggeringly laborious d)/ cinematic effort taking years to realize.e) No error
    1) A
    2) B
    3) C
    4) D
    5) E No Error
    Answer – 3) C
    Explanation : it should be “has” instead of “have”
    Here subject is one project so it should be has (singular H.V).

  4. a)/ As this trend continues, the imperative b)/ to build supply chains based on the location of relatively c)/ immobile and cost-effective labor will wane, d)/ with production moving closer to the final market. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation : No error
    Given sentence is correct

  5. a)/Chief Minister K. Chandrasekhar Rao will leave for b)/ New Delhi on Friday evening to attend the c)/ Inter-State Council meeting convened by d)/ Prime Minister Narendra Modi the previous day.e)/ No error
    1) A
    2) B
    3) C
    4) D
    5)E No Error
    Answer – 4) D
    Explanation : it should be “the next day” instead of “the previous day”. Because first part of sentence is in future tense so meeting should be held on the next day.

  6. a)/The two aircraft of the Indian Air Force ferrying stranded Indian citizens b)/from war-torn South Sudan was expected to c)/ arrive at the Thiruvananthapuram d)/ international airport in the early hours of Friday.e)/ No error
    1) A
    2) B
    3) C
    4) D
    5)E No Error
    Answer – 2) B
    Explanation : replace “was” with “are”

  7. a)/Violent protests by Dalits continued in Gujarat on Wednesday b)/ with incidents of bus burning, c)/ clashes and highway blockades being d)/reported by Saurashtra and north Gujarat. e)/ No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – D. 4
    Explanation : replace “by” with “from”

  8. a)/ They have become increasingly convinced b)/ that “green finance” – financing environmentally c)/ sustainable growth – should be at the d)/ center of economic-development strategies. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation :No error
    Given sentence is correct

  9. The Nobel Laureates argue that the / reason this innovation have not started / saving lives yet is / Greenpeace’s criminal opposition. No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – B. 2
    Explanation : Replace “have” with “has”
    Innovation is singular hence verb will be singular.

  10. a)/Rather than being known for b)/ their sagacity, the politicians have c)/become butt off a joke for d)/their irresponsible comments. e)/ No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – C. 3
    Explanation : replace “off” with “of”
    Correct phrase is “butt of a joke – the reason for or aim of a joke, especially when it is a person”