Current Affairs PDF Sales

English Questions Spotting Error Set – 58

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/In the course of the three-hours interaction, b)/an issue that emerged clearly was the gap between c)/ the people’s aspirations and the speed in d)/which institutional arrangements move in India. e)/ No error
    1) In the course of the three-hours interaction
    2) an issue that emerged clearly was the gap between
    3) the people’s aspirations and the speed in
    4) which institutional arrangements move in India
    5) No error
    Answer – A. 1
    Explanation : replace “three-hours” with “three-hour”.

  2. a)/For greater and better participation of ULBs and b)/ PRIs in Central schemes, the State may c)/ look to enhance their powers and d)/responsibilities through a single legislation. e) No error
    1) For greater and better participation of ULBs and
    2) PRIs in Central schemes, the State may
    3) look to enhance their powers and
    4) responsibilities through a single legislation
    5) No error
    Answer – B. 2
    Explanation : replace “may” with “must”.

  3. a)/ The Ad Hoc Working Group on the Paris Agreement (APA) b)/is the body now responsible for c)/developing mechanisms and detailed steps for d)/ the implementation of the Paris deal. e)/ no error
    1) The Ad Hoc Working Group on the Paris Agreement (APA)
    2) is the body now responsible for
    3) developing mechanisms and detailed steps for
    4) the implementation of the Paris deal
    5) No error
    Answer – E. 5
    Explanation : No error

  4. a)/The high percentage of voluntary donations b)/ recorded in NACO-supported blood banks c)/ is partly because it included family donors d)/above the ambit of voluntary donation. e) No error
    1) The high percentage of voluntary donations
    2) recorded in NACO-supported blood banks
    3) is partly because it included family donors
    4) above the ambit of voluntary donation
    5) No error
    Answer – D. 4
    Explanation : replace “above” with “under”.

  5. a)/One of the readers felt that the present one and b)/ a half pages of business is national in c)/ its focus and do not provide adequate attention to d)/the particular developments within the State. e) No error
    1) One of the readers felt that the present one and
    2) a half pages of business is national in
    3) its focus and do not provide adequate attention to
    4) the particular developments within the State
    5) No error
    Answer – C. 3
    Explanation : replace “do” with “does”.

  6. a)/ Nine years have passed since the b)/ Sundar Committee on Road Safety c)/ and Traffic Management recommended the creation d)/ of a safety board through legislation. No error
    1) Nine years have passed since the
    2) and Traffic Management recommended the creation
    3) Sundar Committee on Road Safety
    4) and Traffic Management recommended the creation
    5) No error
    Answer – 5) 
    Explanation : No error

  7. a)/ Road accidents in India kill more peoples than b)/ some epidemics, but the Central c)/ and the State governments refuse to d)/ see it for what it is — a national crisis. e)/ No error
    1) Road accidents in India kill more peoples than
    2) some epidemics, but the Central
    3) and the State governments refuse to
    4) see it for what it is — a national crisis
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “peoples” with “people”

  8. a)/ Strong policy reduces the risk for vulnerable b)/ road users such as pedestrians and c)/ two-wheeler riders, who d)/ must be compelled to wear helmets. e)/ No error
    1) Strong policy reduces the risk for vulnerable /
    2) road users such as pedestrians and
    3) two-wheeler riders, who
    4) must be compelled to wear helmets
    5) No error
    Answer – 1) 
    Explanation : Replace “policy” with “policing”

  9. a)/ Instead of fast-paced motorisation, b)/ India does not have c)/ a scientific accident d)/ investigation agency. e)/ No error
    1) Instead of fast-paced motorisation
    2) India does not have
    3) a scientific accident
    4) investigation agency
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “instead” with “in spite”

  10. a)/ The elevation of 36-year-old Pema Khandu to the top b)/ job exemplifies that political leaderships cannot c)/ take decisions sitting in New Delhi without d)/ incorporating the mood among elected representatives. e)/ No error
    1) The elevation of 36-year-old Pema Khandu to the top
    2) job exemplifies that political leaderships cannot
    3) take decisions sitting in New Delhi without
    4) incorporating the mood among elected representatives
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation : No error