Current Affairs PDF Sales

English Questions Spotting Error Set – 53

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The overwhelming focus on quantity of health care in India / has long ignored a massive problem with the quality / of health care which is delivered both through / public as well as private institutions. No Error
    1)The overwhelming focus on quantity of health care in India
    2)has long ignored a massive problem with the quality
    3)of health care which is delivered both through
    4)public as well as private institutions
    5)No Error
    Answer – 3)
    Explanation : replace “which” with “that”

  2. There is no justice, as the police are hesitant to act against / the criminals of a particular religion and complaints are not / registered if the victim belongs to another religion / They are asked to settle it among themselves. No Error
    1)There is no justice, as the police are hesitant to act against
    2)the criminals of a particular religion and complaints are not
    3)registered if the victim belongs to another religion
    4)They are asked to settle it among themselves
    5)No Error
    Answer – 1)
    Explanation : replace “are” with “is”

  3. A high-power committee has recommended changes to laws governing infrastructure development along India’s coast, / with the most significant being giving greater powers and responsibilities to coastal States to regulate / development, maintain and conserve ecologically fragile zones and ensure that the environment be protected without / neglecting “basic requirements of growing population.” No Error
    1)A high-power committee has recommended changes to laws governing infrastructure development along India’s coast
    2)with the most significant being giving greater powers and responsibilities to coastal States to regulate
    3)development, maintain and conserve ecologically fragile zones and ensure that the environment be protected without
    4)neglecting “basic requirements of growing population.”
    5)No Error
    Answer – 3)
    Explanation : remove “the” before “environment”

  4. The Pacific Ring of Fire is a horseshoe / shaped area around the Pacific Ocean / that contains subduction / zones and deep trenches. No Error
    1)The Pacific Ring of Fire is a horseshoe
    2)shaped area around the Pacific Ocean
    3)that contains subduction
    4)zones and deep trenches
    5)No Error
    Answer – 5)
    Explanation : No error

  5. As the tsunami waves approach the shore /, the water depth become shallower, waves slow down, / wavelength becomes shorter and the waves gain larger amplitude / or heights and become destructive. No Error
    1)As the tsunami waves approach the shore
    2)the water depth become shallower, waves slow down,
    3)wavelength becomes shorter and the waves gain larger amplitude
    4)or heights and become destructive
    5)No Error
    Answer – 2)
    Explanation : it should be “becomes” instead of “become”

  6. As a multipurpose element, borax finds itself as a / crucial nutrient for plants, a vital component in the nuclear / industry and should also find its way to the tech world / through boron buckyballs discovered only in 2014. No Error
    1)As a multipurpose element, borax finds itself as a
    2)crucial nutrient for plants, a vital component in the nuclear
    3)industry and should also find its way to the tech world
    4)through boron buckyballs discovered only in 2014
    5)No Error
    Answer – 3)
    Explanation : replace “should” with “could”

  7. The need of the hour is to establish a new section, in one of the prominent / pages, like the Op-Ed page or the National page, called Fact Check, / where rhetoric from political leadership is scrutinized / closely so that people can sort the wheat from a chaff. No error
    1)The need of the hour is to establish a new section, in one of the prominent
    2)pages, like the Op-Ed page or the National page, called Fact Check
    3)where rhetoric from political leadership is scrutinized
    4)so that people can sort the wheat from a chaff
    5)No Error
    Answer – 4)
    Explanation : replace “a” with “the”

  8. Measuring quality has to move from away from a simple / “public versus private” debate and a blame-game / mentality so as to be an inclusive strategy that / takes into account many of these themes. No error
    1)Measuring quality has to move from away from a simple
    2)“public versus private” debate and a blame-game
    3)mentality so as to be an inclusive strategy that
    4)takes into account many of these themes
    5)No Error
    Answer – 5)
    Explanation : No error

  9. ”Wat Pha Luang Ta Bua” temple promoted itself as a place where / people and tigers could coexist in harmony, but many reports / point out that the tigers were ill-treated to assure docility and to / cooperate for photographs with the tourists. No error
    1)”Wat Pha Luang Ta Bua” temple promoted itself as a place where
    2) people and tigers could coexist in harmony, but many reports
    3) point out that the tigers were ill-treated to assure docility and to
    4) cooperate for photographs with the tourists
    5) No Error
    Answer – 3)
    Explanation : it should be “ensure” instead of “assure”

  10. One would not require any more evidences to came to terms with / the fact that global warming and climate / change are happening right now; right here / and that they are not things of the future. No error 
    1)One would not require any more evidences to came to terms with
    2)the fact that global warming and climate
    3)change are happening right now; right here
    4)and that they are not things of the future
    5) No Error
    Answer – 1)
    Explanation : replace “came” with “come”