Current Affairs PDF Sales

English Questions: Spotting Error Set – 39

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Error, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/ Any attempt to prevent the free functioning of such b)/ organisations will amount to de-legitimising key participants c)/ and stakeholders in the country’s social, d)/ economic and political policymaking sphere. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation: No error

  2. a)/ In recent years, b)/ civil society has c)/ played a significant d)/ role of shaping policy. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation: it should be “in” instead of “of”

  3. a)/ Their influence is obvious in incidents as diverse b)/ as the prevention of a Greenpeace activist from c)/ going abroad and the registration of d)/ a large number of cases against activist. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation: replace “activist” with “activists”

  4. a)/ Even under the previous UPA regime, activists b)/ in Tamil Nadu opposing the Kudankulam nuclear power project c)/ faced, and continue to face, d)/ hostile treatment with various arms of the state. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation: Replace “with” with “by”

  5. a)/ It is not difficult to surmise that a b)/ message is being send out that activism c)/ should be tempered by a d)/ nuanced deference to the state’s overarching interests. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 2. B
    Explanation: Replace “send” with “sent”

  6. a)/ The Centre themself has been a poor b)/ role model, looking at the way c)/ Greenpeace India has been hounded and d)/ its registration sought to be cancelled. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: Replace “themself” with “itself”

  7. a)/ It merely tried to cover blocks across b)/ all the State districts to listen to c)/ people’s grievances and spread d)/ awareness through street-corner meetings. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 2. B
    Explanation: Replace “state” with “State’s”

  8. a)/ The 100-day yatra, under the banner b)/ of the Soochana Evam Rozgar ka Adhikar c)/ Abhiyan, itself was as d)/ innocuous a programme as there could be. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation: No error

  9. a)/ Flagged off by social activist Aruna Roy, the Jawabdehi b)/ Yatra were aimed to spread awareness about government c)/ schemes and raise the issue of d)/ accountability in their implementation. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 2. B
    Explanation: Replace “were” with “was”

  10. a)/ The audacious and unprovoked attack last weekon a b)/ group of activists who held a peaceful rally in Rajasthan can only be c)/ explained in terms of the rising resentment on the part of the ruling class toward d)/ civil society organisations demanding accountability. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation: Replace “toward” with “towards”