English Questions: Spotting Error Set – 36

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Error, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/ An environment where law and order b)/ mechanisms is weak is c)/ less than conducive for development d)/ or for attracting investment. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2. B
    Explanation: it should be “are weak”
    Replace “is” with “are”
  2. a)/ It’s not just the obvious disruptions b)/ caused by riots; contracts c)/ cannot be enforced in an environment d)/ where law and order is weak. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. E
    Explanation: No error
  3. a)/ the current controversy over b)/ the hosting of the India c)/ Pakistan World Cup T20 match d)/ on Dharamshala is unfortunate. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4. D
    Explanation: Replace “on” with “in”
  4. a)/ With both BJP and SP playing b)/ destabilising communal politics, c)/  it is BSP d)/ opportunity to surge. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C
    Explanation: it should be “BSP’s”
  5. a)/ From the Delhi Development Authority b)/ to the Delhi Pollution Control c)/ Committee, authorities was negligent d)/ and gave permission thoughtlessly. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C
    Explanation: Replace “was” with “were”
  6. a)/ Having now been b)/ flattened, the area’s recharge c)/ capacity could d)/ diminish considerably. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. E
    Explanation: No error
  7. a)/ We saw this with the Chennai floods last b)/ December, which will exacerbated c)/ because of extensive damage d)/ to the Pallikaranai marshlands. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2. B 
    Explanation: Replace “will” with “were”
  8. a)/ In Bengaluru the Ulsoor lake b)/ reported a large fish kill c)/ only this week, blame d)/ on water pollution. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C
    Explanation: it should be “blamed”
  9. a)/ Unless and until urban planning takes into account b)/ environmental protection, our cities will not only grow unliveable c)/ but suffer large-scale damage from d)/ catastrophes such as floods and earthquakes. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C
    Explanation: it should be but also 
  10. a)/ In Bengaluru the Ulsoor lake b)/ reported a large fish kill c)/ only this week, blamed d)/ on water pollution. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. E
    Explanation: No error