Current Affairs PDF Sales

English Questions: Spotting Error Set – 30

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Error, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/ The United States insure b)/ its farmers (about 123 million hectares) c)/ and gives subsidy to the d)/ tune of around 70 per cent. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: it should be “insures” because subject is singular so verb must be singular.

  2. a)/ China insures its farmers for b)/ a sown area of around 75 c)/ million hectares with a subsidy on d)/ premiums of about 80 per cent. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation: No error

  3. a)/ India plans to cover around 50 per cent b)/ of its cropped area, that hovers c)/ around 195 million hectares, over the next five d)/ years if the scheme really takes off. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 2. B
    Explanation: Replace “that” with “which”
    That normally refers to things but it may refer to a class or type of person.
    which refers only to things

  4. a)/ Given that the government are already shelling out around b)/ Rs 5,000 crore annually (average for the last five years) through c)/ its clumsy mechanism for disaster relief, d)/ the additional cost of the scheme isn’t much. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: Replace “are” with “is”
    The government is singular verb so use is instead of are

  5. a)/ The scheme would be the b)/ harbinger of change, c)/ provided that two d)/ conditions are quenched. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: Replace “would” with “could”

  6. a)/ This is critical, as the crop-damage b)/ assessment exercise had to be c)/ matched with data on plots and bank d)/ account numbers of the tillers. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 2. B
    Explanation: Replace “had” with “has”
    Given sentence is in present tense so it should be “has” instead of “had”

  7. a)/ The regularity of these summits ever b)/ since Putin assumed power testifies to the value attached to them c)/ as occasions to take stock, in a bid to d)/ keep cementing ties and building on them. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation: No error

  8. a)/ India is keen that, as Russia proceeds b)/ to construct 12 nuclear reactors, c)/ there should be d)/ progressive transfer at technology. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation: Replace “at” with “of”

  9. a)/ India has long pressed b)/ for greater  access to c)/ Russia abundant oil d)/ and gas resources. No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation: it should be “Russia’s”
    Apostrophes are used to indicate possession.

  10. a)/ Indian Oil and Oil India has signed a b)/ memorandum with Rosneft, which c)/ paves the way for the acquisition of 10 per cent d)/ stakes in the Taas-Yuriakh oil assets. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: Replace “has” with “have”