English Questions: Spotting Error set – 161

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Socrates, whom was called for questioning after sustained / accusations on social media of corrupting / youth, is reportedly frustrating / investigators with oblique answers.
    1) Socrates, whom was called for questioning after sustained
    2) accusations on social media of corrupting
    3) youth, is reportedly frustrating
    4) investigators with oblique answers.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘whom’ with ‘who’.
    When in doubt, try this simple trick: If you can replace the word with “he”’ or “’she,” use who. If you can replace it with “him” or “her,” use whom. Who should be used to refer to the subject of a sentence. Whom should be used to refer to the object of a verb or preposition.
  2. In the complaint, the restaurant manager has said that / Socrates lurked behind a guest ordering wine / and than began harassing him to explain / the meaning of the French name of the wine.
    1) In the complaint, the restaurant manager has said that
    2) Socrates lurked behind a guest ordering wine
    3) and than began harassing him to explain
    4) the meaning of the French name of the wine.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘than’ with ‘then’.
    A good trick to keep track of these words is that thenis usually used to indicate time. Both then and time have a letter “E” in them. Than is used to make comparisons. Both than and comparison have a letter “A” in them.
  3. When Socrates was asked by interrogators / to clarify what he meant, / he is said to have affirmed that he / was a big fan of a method called “elenchus”.
    1) When Socrates was asked by interrogators
    2) to clarify what he meant,
    3) he is said to have affirmed that he
    4) was a big fan of a method called “elenchus”.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    No error
  4. The investigator said the informer network / was activate and information / began trickling in that Plato / was a shadowy figure.
    1) The investigator said the informer network
    2) was activate and information
    3) began trickling in that Plato
    4) was a shadowy figure.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘activate’ with ‘activated’.
    It should be second form of verb with was in passive sentence.
  5. Tata Steel last week announce that it had completed the / acquisition of Bhushan Steel, a company which / had the dubious record of being one of the largest / defaulters to the Indian banking system.
    1) Tata Steel last week announce that it had completed the
    2) acquisition of Bhushan Steel, a company which
    3) had the dubious record of being one of the largest
    4) defaulters to the Indian banking system.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    It should be ‘announced’ because given sentence talks about past events.
  6. A National Water Council responsible / for coordination and oversight / should be set down that / resembles the GST Council.
    1) A National Water Council responsible
    2) for coordination and oversight
    3) should be set down that
    4) resembles the GST Council.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘set down’ with ‘set up’.
    ‘Set up’ will be correct phrasal verb here which means the way in which something, especially an organization or equipment, is organized, planned, or arranged.
  7. This aspect needs attention as / time resolution is the / key to containing the problem in / the case of a default.
    1) This aspect needs attention as
    2) time resolution is the
    3) key to containing the problem in
    4) the case of a default.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘time’ with ‘timely’. That’s the time limit for learning this word in a timely fashion. But the word timelyisn’t always about speed — being timely can also mean being well-timed or doing something at the most appropriate moment. If you’re going for a job interview, it’s important to make a timely arrival.
  8. Niti Aayog’s creation of a Composite / Water Management Index to competitively / measure the performance / of states is also an important step.
    1) Niti Aayog’s creation of a Composite
    2) Water Management Index to competitively
    3) measure the performance
    4) of states is also an important step.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    No error
  9. Its source will have to be eternal, boundless, / all-pervasive, and pristine, present / in the now and ever-free, / and this source is the God.
    1) Its source will have to be eternal, boundless,
    2) all-pervasive, and pristine, present
    3) in the now and ever-free,
    4) and this source is the God.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Omit ‘the’ before God.
    Like adjectives, articles modify nouns. English has two articles: the and a/an. The is used to refer to specific or particular nouns; a/an is used to modify non-specific or non-particular nouns. We call the the definite article and a/an the indefinite article.
  10. The legal framework should made the Union government / a co-equal partner with the states in agenda / setting, allocation, raising and disbursing funds / and monitoring our water resources.
    1) The legal framework should made the Union government
    2) a co-equal partner with the states in agenda
    3) setting, allocation, raising and disbursing funds
    4) and monitoring our water resources.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘made’ with ‘make’.
    Should + Verb 1st form.