English Questions: Spotting Error set – 159

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. In response to widespread disapproval of the prospect of a case being / registered against the journalist, the Delhi police / have belatedly clarified that they would focus on tracing / those whom sold the passwords to enable access to the information.
    1) In response to widespread disapproval of the prospect of a case being
    2) registered against the journalist, the Delhi police
    3) have belatedly clarified that they would focus on tracing
    4) those whom sold the passwords to enable access to the information.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘whom’ with ‘who’, Whom is the object of a verb (i.e. the one being acted upon). The difference between who and whom is similar to that between he and him, or they and them. He and they are the subjects of verbs, and him and them are objects.
  2. Given the noisy hubbub and the misinformation / about what was breached, it is perhaps important / to stress that the encrypted Aadhaar biometric / database has not been compromised.
    1) Given the noisy hubbub and the misinformation
    2) about what was breached, it is perhaps important
    3) to stress that the encrypted Aadhaar biometric
    4) database has not been compromised.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  3. The latest case in point was a scare that President Donald Trump’s / administration was toying with the idea of new / regulations that would restrict extension / of the visa by which awaiting a green card.
    1) The latest case in point was a scare that President Donald Trump’s
    2) administration was toying with the idea of new
    3) regulations that would restrict extension
    4) of the visa by which awaiting a green card.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘which’ with ‘those’, ‘those’ – We use this, that, these and those to point to people and things. This and that are singular. These and those are plural. We use them as determiners and pronouns.
  4. Nevertheless, given the number of time that protectionist rhetoric has / identified this visa category as a soft target, and the relatively high / frequency of spikes in political pressure to protect American jobs, / one would expect a more nuanced reaction than unbridled panic.
    1) Nevertheless, given the number of time that protectionist rhetoric has
    2) identified this visa category as a soft target, and the relatively high
    3) frequency of spikes in political pressure to protect American jobs,
    4) one would expect a more nuanced reaction than unbridled panic.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘time’ with ‘times’ the number of + Plural noun.
  5. The last salvo was Mr. Trump’s executive order in April, / which was accompanied by much fist-banging but ultimately / only called for modest changes, mainly a / multi-agency study on what reforms are required.
    1) The last salvo was Mr. Trump’s executive order in April,
    2) which was accompanied by much fist-banging but ultimately
    3) only called for modest changes, mainly a
    4) multi-agency study on what reforms are required.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  6. Thus, there is a self-limiting dimension to any reform that purports / to slash H-1B allocations, so that no President or lawmaker would / want to be seen as causing economic pain to the companies on / whose coat-tails U.S.’s reputation as a global tech leader rides.
    1) Thus, there is a self-limiting dimension to any reform that purports
    2) to slash H-1B allocations, so that no President or lawmaker would
    3) want to be seen as causing economic pain to the companies on
    4) whose coat-tails U.S.’s reputation as a global tech leader rides.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    use ‘the’ before ‘U.s’. In North America, 13 colonies united to form a nation. So we called them “the United States of America”.
  7. Indian policymakers, who appear to be aware of this subtle truth, / should focus their efforts on quiet back-channel lobbying, / and eschew knee-jerk reactions every times the “Buy American, / Hire American” rhetoric echoes in Washington.
    1) Indian policymakers, who appear to be aware of this subtle truth,
    2) should focus their efforts on quiet back-channel lobbying,
    3) and eschew knee-jerk reactions every times the “Buy American,
    4) Hire American” rhetoric echoes in Washington.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    It should be ‘every time’ instead of ‘every times’, each and every used for singular things.
  8. The Centre decision to revisit the 2003 report / of the Justice V.S. Malimath Committee on reforming / the criminal justice system needs to be / examined through the prism of civil rights.
    1) The Centre decision to revisit the 2003 report
    2) of the Justice V.S. Malimath Committee on reforming
    3) the criminal justice system needs to be
    4) examined through the prism of civil rights.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    replace ‘Centre’ with ‘Centre’s’ use apostrophe for possessive case.
  9. It includes controversial recommendations such / as making confessions to a senior police officer / admissible as evidence, and diluting the standard / of proof required for a criminal conviction.
    1) It includes controversial recommendations such
    2) as making confessions to a senior police officer
    3) admissible as evidence, and diluting the standard
    4) of proof required for a criminal conviction.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  10. It should have constituted a direct attack on free / public-spirited journalism and dissuaded attempts to / hold public authorities and institutions / accountable for shortcomings and promises.
    1) It should have constituted a direct attack on free
    2) public-spirited journalism and dissuaded attempts to
    3) hold public authorities and institutions
    4) accountable for shortcomings and promises.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘should have’ with ‘would have’, would have; indicating a non-occurring action or state that was conditional on another non-occurring event in the past. We would’ve been warmer if you had closed the window. I would’ve gone if it hadn’t rained.