English Questions: Spotting Error set – 158

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The Union Cabinet has approved a series of changes / in foreign direct investment norms as the government / prepares to enter the last lap of their economic / policy-setting phase ahead of the 2019 election.
    1) The Union Cabinet has approved a series of changes
    2) in foreign direct investment norms as the government
    3) prepares to enter the last lap of their economic
    4) policy-setting phase ahead of the 2019 election.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘their’ with ‘its’. their – belonging to or associated with the people or things previously mentioned or easily identified and its belonging to or associated with a child or animal of unspecified sex.
  2. The relaxation in ownership norms clears the decks for possible / bidders such as the Singapore Airlines-Tata combine and Jet Airways with / its overseas equity and route partners to make a more detailed commercial / assessment of the investment opportunity the state-owned flag carrier presents.
    1) The relaxation in ownership norms clears the decks for possible
    2) bidders such as the Singapore Airlines-Tata combine and Jet Airways with
    3) its overseas equity and route partners to make a more detailed commercial
    4) assessment of the investment opportunity the state-owned flag carrier presents.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  3. Given the carrier’s accumulated debt of about ₹50,000 crore and the fact that / the interest of potential investors is likely to be / focussed on Air India’s lucrative long-haul international routes and its fleet of more then / 40 wide-bodied aircraft, disinvestment will be neither easy nor guaranteed.
    1) Given the carrier’s accumulated debt of about ₹50,000 crore and the fact that
    2) the interest of potential investors is likely to be
    3) focussed on Air India’s lucrative long-haul international routes and its fleet of more then
    4) 40 wide-bodied aircraft, disinvestment will be neither easy nor guaranteed.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘then’ with ‘than’, use ‘than’ for comparison.
  4. The other reform clear by the Cabinet was the crucial / decision to put 100% FDI in Single Brand / Retail Trading under the ‘automatic’ route, accompanied by / the long-sought relaxation of mandatory local sourcing norms.
    1) The other reform clear by the Cabinet was the crucial
    2) decision to put 100% FDI in Single Brand
    3) Retail Trading under the ‘automatic’ route, accompanied by
    4) the long-sought relaxation of mandatory local sourcing norms.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘clear’ with ‘cleared’.
  5. This had been a major issue with potential investors including Apple, / which had repeatedly urged government to take a / more benign view given the level of technological advancement incorporated / in its products and the difficulty in finding local sources of supply at the requisite scale.
    1) This had been a major issue with potential investors including Apple,
    2) which had repeatedly urged government to take a
    3) more benign view given the level of technological advancement incorporated
    4) in its products and the difficulty in finding local sources of supply at the requisite scale.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    add ‘the’ before government. ‘The’ denoting one or more people or things already mentioned or assumed to be common knowledge.
  6. The five-year holiday on the 30% local-sourcing requirement is / expected to give companies setting on shop / here adequate time to identify, train and even / technologically assist in the creation of local supply chains.
    1) The five-year holiday on the 30% local-sourcing requirement is
    2) expected to give companies setting on shop
    3) here adequate time to identify, train and even
    4) technologically assist in the creation of local supply chains.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Correct phrasal verb will be ‘set up’.
    set up – to raise to and place in a high position.
  7. The office of the President of the United States took on the air / of a Shakespearean farce as Fire and Fury, a tell-all, insider / account of dysfunction, bitterness and chaos / with the White House, was shot-gunned across the Internet.
    1) The office of the President of the United States took on the air
    2) of a Shakespearean farce as Fire and Fury, a tell-all, insider
    3) account of dysfunction, bitterness and chaos
    4) with the White House, was shot-gunned across the Internet.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘with’ with ‘within’. Within – not further off than (used with distances).
  8. In the view of most White House analysts, / it is a collection of statements that / amount to gossip by / members of Mr. Trump’s inner coterie.
    1) In the view of most White House analysts,
    2) it is a collection of statements that
    3) amount to gossip by
    4) members of Mr. Trump’s inner coterie.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  9. It is not, according to many whom cover the / White House, a work of journalistic merit, / or a rigorous factual account / backed by catalogued evidence.
    1) It is not, according to many whom cover the
    2) White House, a work of journalistic merit,
    3) or a rigorous factual account
    4) backed by catalogued evidence.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘whom’ with ‘who’, Whom is the object of a verb (i.e. the one being acted upon). The difference between who and whom is similar to that between he and him, or they and them. He and they are the subjects of verbs, and him and them are objects.
  10. This theory would indeed explain certain broad trends witnessed for/ his inauguration, including a shortage of broad, programmatic or / ideological approaches to policy issues and sudden policy shifts — particularly in the / realm of foreign policy — which do not seem to factor in knock-on effects.
    1) This theory would indeed explain certain broad trends witnessed for
    2) his inauguration, including a shortage of broad, programmatic or
    3) ideological approaches to policy issues and sudden policy shifts — particularly in the
    4) realm of foreign policy — which do not seem to factor in knock-on effects.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘for’ with ‘since’, since – in the intervening period between (the time mentioned) and the time under consideration, typically the present.