English Questions: Spotting Error set – 157

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. A Great Western Railway luggage train / travelling from London Paddington / to Bristol Temple Meads station / had just entered Sonning Cutting./no error
    1) A Great Western Railway luggage train
    2) travelling from London Paddington
    3) to Bristol Temple Meads station
    4) had just entered Sonning Cutting.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation – No error
  2. The various rigidities in the market for land and labour have been / holding back the economy for decades now, stopping / investors from risking its capital on large-scale / projects needed to boost growth.
    1) The various rigidities in the market for land and labour have been
    2) holding back the economy for decades now, stopping
    3) investors from risking its capital on large-scale
    4) projects needed to boost growth.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation – It should be ‘their’ instead of ‘its’ for investors. Use ‘it’ for non – living things and use
    ‘their’ for living things.
  3. At the risk of sounding cynical, one could / only say that stray dogs are here / to stay and will win every round in / their battle against the human race. e)/No error
    1) At the risk of sounding cynical, one could
    2) only say that stray dogs are here
    3) to stay and will win every round in
    4) their battle against the human race.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation – replace “could” by “can”
    Because “are”, “say” indicate that the sentence is in present tense. And present form of “could” is “can”.
  4. An employee can start receiving / lifelong pension under EPS / only after rendering a minimum service of /10 years or attaining the age of 58 years. / No error
    1) An employee can start receiving
    2) lifelong pension under EPS
    3) only after rendering a minimum service of
    4) 10 years or attaining the age of 58 years.
    5) No Error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation – it should be “and” instead of “or”
    Because both things “minimum service of 10 years” and “age” are necessary
    “Or” means “optional” and “And” means “both”. So we use “and” here.
  5. The Union Cabinet abrogated a scheme / for BSNL employees which will / ensure parity in pension between /the serving and the retired staff. / No error
    1) The Union Cabinet abrogated a scheme
    2) for BSNL employees which will
    3) ensure parity in pension between
    4) the serving and the retired staff.
    5) No Error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation – replace “abrogated” with “approved”
    Appropriate word is “approved”
    Abrogated meaning repeal or do away with (a law, right, or formal agreement).
    Approved meaning officially agrees to or accepts as satisfactory.
  6. The departure of head coach Ashley Westwood /after three fruitful years at the helm / was left Bangalore FC staring at / a period of transition ahead. / No error
    1) The departure of head coach Ashley Westwood
    2) after three fruitful years at the helm
    3) was left Bangalore FC staring at
    4) a period of transition ahead
    5) No Error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation – replace “was” with “has”.
    After is optionally used with a past perfect sentence to emphasize which action happened second. After is followed by a clause expressing the earlier event.Past perfect contrasts the timing of two events and places emphasis on the timing of the first event which has an effect on the second event. Hence has is used.
  7. The demonetisation of high-value rupee notes on November, / and the implementation of the Goods and / Services Tax this year seem to be the most proximate / causes behind the lacklustre growth numbers released so far.
    1) The demonetisation of high-value rupee notes on November,
    2) and the implementation of the Goods and
    3) Services Tax this year seem to be the most proximate
    4) causes behind the lacklustre growth numbers released so far.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation – Replace ‘on’ with ‘in’.
    Used for unspecific times during a day, month, season, year etc.
    Ex – The new semester will start in March.
  8. If he does so, it would be the / beginning of the unravelling of an / agreement that was forge after / months of intense negotiation.
    1) If he does so, it would be the
    2) beginning of the unravelling of an
    3) agreement that was forge after
    4) months of intense negotiation.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation – it should be ‘forged’ instead of ‘forge’ because given sentence talks about past activities.
  9. One of the devices Asbrink uses to convey the uniqueness / of the year is the uncertainty about time, with her / first-person narrative reinforcing / the sense of hurtling forward. /No error
    1) One of the devices Asbrink uses to convey the uniqueness
    2) of the year is the uncertainty about time, with her
    3) first-person narrative reinforcing
    4) the sense of hurtling forward.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation – No error
    Given sentence is correct hence, no correction is required.
  10. There is Louis Mountbatten, who is appointed Viceroy / and given 18 months to withdraw British rule / from India, but “he aims to speed things up”, recklessly / rushing the modalities of the agreed Partition.
    1) There is Louis Mountbatten, who is appointed Viceroy
    2) and given 18 months to withdraw British rule
    3) from India, but “he aims to speed things up”, recklessly
    4) rushing the modalities of the agreed Partition.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation – No error
    Given sentence is correct hence, no correction is required.