English Questions: Spotting Error set – 156

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. There is some understandable disquiet / about the state of criminal justice / administration in the country and there is / a crying need for a wide range of reforms.
    1) There is some understandable disquiet
    2) about the state of criminal justice
    3) administration in the country and there is
    4) a crying need for a wide range of reforms.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No error
    Giving sentence is correct.
  2. The widespread perception that there is corruption on the / one hand and a deep nexus among crime syndicates / and politicians on the other, has added to the / erosion of public confidence in the justice delivery system.
    1) The widespread perception that there is corruption on the
    2) one hand and a deep nexus among crime syndicates
    3) and politicians on the other, has added to the
    4) erosion of public confidence in the justice delivery system.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation : Replace ‘among’ with ‘between’.
    It is often taught that ‘between’ is used for 2 items and ‘among’ for 3 or more. But this is not completely accurate. The more accurate difference is this: ‘Between’ is used when naming distinct, individual items (can be 2, 3, or more)
  3. In the name of revamping the law, investigation / and trial should not be alter in a way / that undermines the principles on which / the justice system was founded.
    1) In the name of revamping the law, investigation
    2) and trial should not be alter in a way
    3) that undermines the principles on which
    4) the justice system was founded.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: Replace ‘alter’ with ‘altered’
    be + verb3rd form.
  4. With the fiscal windfall from low oil price likely to end for now, / the government should think for the long term and / make crucial tweaks to its hydrocarbon exploration and / licensing policy to expedite oil discovery and production.
    1) With the fiscal windfall from low oil price likely to end for now,
    2) the government should think for the long term and
    3) make crucial tweaks to its hydrocarbon exploration and
    4) licensing policy to expedite oil discovery and production.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: It should be ‘oil prices’ instead of ‘oil price’.
  5. Defending the coalition proposal, SPD leader / Martin Schulz said working with Ms. Merkel allowed / the party to resist right-wing populism in Europe while / championing workers’ rights in home through government policies.
    1) Defending the coalition proposal, SPD leader
    2) Martin Schulz said working with Ms. Merkel allowed
    3) the party to resist right-wing populism in Europe while
    4) championing workers’ rights in home through government policies.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Replace ‘in’ with ‘at’.
    expressing location or arrival in a particular place or position.
  6. Though the CDU-Christian Social Union combine remained / the single largest bloc after the September polls, / the parties suffered massive erosion in their / combined vote base, a fall of 8.6 percentage points.
    1) Though the CDU-Christian Social Union combine remained
    2) the single largest bloc after the September polls,
    3) the parties suffered massive erosion in their
    4) combined vote base, a fall of 8.6 percentage points.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.
  7. It would be smart, for instance, to use sensors to estimate / the flow of vehicles and pedestrian, and / create smartphone applications for the public / to report on a variety of parameters.
    1) It would be smart, for instance, to use sensors to estimate
    2) the flow of vehicles and pedestrian, and
    3) create smartphone applications for the public
    4) to report on a variety of parameters.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: it should be ‘pedestrians’ instead of ‘pedestrian’ as per parallelism rule.
    Parallelism is used to balance nouns with nouns, prepositional phrases with prepositional phrases, participles with participles, infinitives with infinitives, clauses with clauses. Parallelism is used with elements joined by coordinating conjunctions.Parallelism is used with elements in lists or in a series.
  8. Making such data open would enable citizens’ groups / to themselves come on with analyses to help / city administrators make decisions, boost / transparency and make officials accountable.
    1) Making such data open would enable citizens’ groups
    2) to themselves come on with analyses to help
    3) city administrators make decisions, boost
    4) transparency and make officials accountable.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: Correct phrase will be ‘come up with’.
    Come up with – produce (something), especially when pressured or challenged.
  9. There are several international examples now, such as the / Array of Things sensors being installed on Chicago streets, / which let people download the raw data on air quality, / transport, pedestrian movement and standing water.
    1) There are several international examples now, such as the
    2) Array of Things sensors being installed on Chicago streets,
    3) which let people download the raw data on air quality,
    4) transport, pedestrian movement and standing water.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.
  10. More importantly, the ideology that guides the plan / should recognise that the vibrant life of / cities depend on variety and enabling environments, / rather than a mere technology-led vision.
    1) More importantly, the ideology that guides the plan
    2) should recognise that the vibrant life of
    3) cities depend on variety and enabling environments,
    4) rather than a mere technology-led vision.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: it should be ‘depends’ instead of ‘depend’ for vibrant life of cities.