English Questions: Spotting Error set – 155

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It has went further to interpret the right to / health as being meaningful only with the / right to health care, and by extension, / health insurance required to access it. /No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Replace ‘went’ with ‘gone’. It should be has + Verb 3rd form instead of second form of verb.
  2. The Centre, which has committed itself to a / universal National Health Protection Scheme, / and the Insurance Regulatory and Development / Authority would do well to heed it. /No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No error
  3. Maharashtra is already facing so many water/ scarcity problem on top of that/ water is getting wasted in holid/ it is not at all tolerable. /No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: it should be “problems” instead of “problem”.
  4. Honesty and integrity are / the qualities which cannot be / done away with and / hence assumes a lot of importance. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:it should be assume.
    Because assumes is singular verb but subject is plural i.e. honesty and integrity that’s there should be plural verb i.e. assume
  5. A skilful advertiser may be able to create /practically monopoly for himself /not because his product is superior to /but he has succeeded in including people to believe that it is /No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: “to” will not come after “superior” because here we are not comparing.
  6. In the larger scheme of foreign policy, /the Obama administration also had to deal /by a rising, ambitious /China and a resurgent, vengeful Russia. /No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: it will be “with a rising, ambitious” rather than “by a rising, ambitious”
  7. There are many insurance/ disputes nowadays because of / most people do not fully / understand the terms and conditions of their policies. / No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: “of” should be removed from here. For connecting two sentence conjunction “because” will be used.
  8. The case involved a rare heart condition based / on which United India Insurance Company / rejected the claim, viewing it as a / manifestation of a genetic disorder./No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:No error
  9. The metrological department / predicted that the / rains and thunderstorm may /continue throughout today. /No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:it should be “might” instead of “may” because verb predicted is in past form.
  10. To achieve that goal, it must be ensured / that States and industry is comfortable with the / e-way bill regime, and that the / IT backbone doesn’t crash this time. / No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: Replace ‘is’ with ‘are’ for ‘States and industry’.