English Questions: Spotting Error set – 154

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It could be a taint on the country’s record of protecting free speech / if a film with admittedly no claim to historical / accuracy is banned on the mere pretext that some / people, who have not even seen it, find it offensive.
    1) It could be a taint on the country’s record of protecting free speech
    2) if a film with admittedly no claim to historical
    3) accuracy is banned on the mere pretext that some
    4) people, who have not even seen it, find it offensive.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: it should be ‘would’ instead of ‘could’ .
    Would is a past-tense form of will. If you are writing about past events, you can use it to indicate something that was in the future at that point in time, but is not necessarily in the future right now. In other words, you use would to preserve the future aspect when talking about the past.
  2. Bankers have pleaded that the / Reserve Bank of India allow them to / stagger the reporting of / these losses over several quarter.
    1) Bankers have pleaded that the
    2) Reserve Bank of India allow them to
    3) stagger the reporting of
    4) these losses over several quarter.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: ‘several’ is plural adjective so it will be ‘quarters’ instead of ‘quarter’ with ‘several’.
  3. Any kind of accounting chicanery / that makes the books look rosy will / come at the cost of the accuracy with which / banks reflect their financial health.
    1) Any kind of accounting chicanery
    2) that makes the books look rosy will
    3) come at the cost of the accuracy with which
    4) banks reflect their financial health.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.
  4. After all, there are trained professionals / handling their large bond market operations / whom know of the principles of / asset allocation and the hedging of risks.
    1) After all, there are trained professionals
    2) handling their large bond market operations
    3) whom know of the principles of
    4) asset allocation and the hedging of risks.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: Replace ‘whom’ with ‘who’
    ‘Who’ is a subject pronoun like ‘he’, ‘she’ and ‘they’. We use ‘who’ to ask which person did an action or which person is in a certain state. ‘Whom’ is an object pronoun like ‘him’, ‘her’ and ‘us’.
  5. Banks should simply step up their game and / address the reasons for their investment / losses instead of resorting to measures / aimed on hiding their problems.
    1) Banks should simply step up their game and
    2) address the reasons for their investment
    3) losses instead of resorting to measures
    4) aimed on hiding their problems.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Replace ‘on’ with ‘at’
    at used to expressing location or arrival in a particular place or position.
  6. Availability of trained doctors and nurses would help meet / the new infant mortality and maternal mortal goals, / and build on the gains from higher institutional / deliveries, which exceeded 80% in recent years.
    1) Availability of trained doctors and nurses would help meet
    2) the new infant mortality and maternal mortal goals,
    3) and build on the gains from higher institutional
    4) deliveries, which exceeded 80% in recent years.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Answer: 2)
    Explanation –has parallelism error so replace “maternal mortal” with “maternal mortality”.
    In grammar, parallelism, also known as parallel structure or parallel construction, is a balance within one or more sentences of similar phrases or clauses that have the same grammatical structure.
  7. The data are critical as key federal decisions such as / resource allocation for province / and delimitation of electoral constituencies / are taken based on demographic numbers.
    1) The data are critical as key federal decisions such as
    2) resource allocation for province
    3) and delimitation of electoral constituencies
    4) are taken based on demographic numbers.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation : it should be “provinces” instead of “province” to balance the sentence. Option second has parallelism error. parallelism, also known as parallel structure or parallel construction, is a balance within one or more sentences of similar phrases or clauses that have the same grammatical structure.
  8. The Turkish government has also hinted that it could / scrap an agreement reached with Europe / last year to curb the passage of migrants through / Turkey in return for financial help from the EU.
    1) The Turkish government has also hinted that it could
    2) scrap an agreement reached with Europe
    3) last year to curb the passage of migrants through
    4) Turkey in return for financial help from the EU.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: It should be “would” instead of “could” . Would can be used to talk about actions that repeated in the past. It is used in the same context as used to: ‘When I was young I would do my homework every evening.’ ‘In the summer we would always go camping.
  9. Europe leaders, alive to the sensitivities of undermining the / sovereignty of member nations, have repeatedly cautioned / against expectations of an automatic guarantee / of admission in the event that Edinburgh exits Britain.
    1) Europe leaders, alive to the sensitivities of undermining the
    2) sovereignty of member nations, have repeatedly cautioned
    3) against expectations of an automatic guarantee
    4) of admission in the event that Edinburgh exits Britain.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation – It should be “Europe’s leaders” instead of “Europe leaders”. Apostrophes are used to show possession with noun.
  10. The weakening of the U.S. dollar during 2017, along with / the strengthening of emerging market currencies like/ the Indian rupee, raises further suspicion that the / global stock rally may be about nothing more than excess liquidity.
    1) The weakening of the U.S. dollar during 2017, along with
    2) the strengthening of emerging market currencies like
    3) the Indian rupee, raises further suspicion that the
    4) global stock rally may be about nothing more than excess liquidity.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.