English Questions: Spotting Error set – 153

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

    1. That the Sri Lankan President could suddenly harbour / such a doubt is inexplicable given his frequent / assertions that he was that rare head of state who had / voluntarily agree to a shortening of his tenure.
      1) That the Sri Lankan President could suddenly harbour
      2) such a doubt is inexplicable given his frequent
      3) assertions that he was that rare head of state who had
      4) voluntarily agree to a shortening of his tenure.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 4)
      Explanation:
      it should be ‘agreed’ instead of ‘agree’ because given sentence is from past tense hence second form of verb will be correct.
    2. Even though Mr. Sirisena’s supporters say he was exercising / his right to approach the Supreme Court for / a clarification based on a valid doubt, the rationale behind / his reference could only have been political.
      1) Even though Mr. Sirisena’s supporters say he was exercising
      2) his right to approach the Supreme Court for
      3) a clarification based on a valid doubt, the rationale behind
      4) his reference could only have been political.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 5)
      Explanation:
      No error
    3. The President recently unveiled the findings of an / inquiry into a bond scam that has indicted a / UNP minister as well the Central / Bank governor, an appointee of Mr. Wickremesinghe.
      1) The President recently unveiled the findings of an
      2) inquiry into a bond scam that has indicted a
      3) UNP minister as well the Central
      4) Bank governor, an appointee of Mr. Wickremesinghe.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 3)
      Explanation:
      as well as’ will be correct sequence, As well as is a conjunction that means in addition. A conjunction is a part of speech that is used to connect words, phrases, and clauses to each other. Even in textbooks, mistakes are made when using this phrase. Let’s examine the proper and improper use of ‘as well as.’
    4. Guaranteed inclusion will empower those in the 14-18 age / group whom are not enrolled anywhere, and help / them acquire finishing education that is so / vital to their participation in the workforce.
      1) Guaranteed inclusion will empower those in the 14-18 age
      2) group whom are not enrolled anywhere, and help
      3) them acquire finishing education that is so
      4) vital to their participation in the workforce.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 2)
      Explanation:
      Replace ‘whom’ with ‘who’, Whom should be used to refer to the object of a verb or preposition. When in doubt, try this simple trick: If you can replace the word with “he”’ or “’she,” use who. If you can replace it with “him” or “her,” use whom.
      Ex – Who should be used to refer to the subject of a sentence.
      Ex – Whom should be used to refer to the object of a verb or preposition.
    5. It is absolutely essential for all of them to get an education / that equips them with the skills, especially job-oriented / vocational capabilities, if the expectation of / the demographic dividend is to be meaningful.
      1) It is absolutely essential for all of them to get an education
      2) that equips them with the skills, especially job-oriented
      3) vocational capabilities, if the expectation of
      4) the demographic dividend is to be meaningful.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 4)
      Explanation:
      Replace ‘the’ with ‘a’ . The is used to refer to specific or particular nouns; a/an is used to modify non-specific or non-particular nouns. We call the the definite article and a/an the indefinite article.
    6. To begin with, only 5% of the respondents in the survey, which / was aided by the NGO Pratham, reported doing any / kind of vocational course, and even among this / small minority a third were enrolled for three month or less.
      1) To begin with, only 5% of the respondents in the survey, which
      2) was aided by the NGO Pratham, reported doing any
      3) kind of vocational course, and even among this
      4) small minority a third were enrolled for three month or less.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 4)
      Explanation:
      It should be ‘months’ instead of ‘month’ with three.
    7. The insights available from successive studies / point to progress being made in raw / enrolment of children in school, but miserable / failures in achieving learning outcomes .
      1) The insights available from successive studies
      2) point to progress being made in raw
      3) enrolment of children in school, but miserable
      4) failures in achieving learning outcomes .
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 5)
      Explanation:
      Given sentence is correct.
    8. What is needed is a vision that will translate/ the objectives of the RTE Act into a / comprehensive guarantee, expanding / its scope to cover all level of education.
      1) What is needed is a vision that will translate
      2) the objectives of the RTE Act into a
      3) comprehensive guarantee, expanding
      4) its scope to cover all level of education.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 4)
      Explanation:
      ‘level’ should be replaced with ‘levels’ because all indicates plural verb. Hence ‘all levels’ will be correct.
    9. In the one case, the populist draws a bad xenophobic conclusion / from a good premise of a sensible scepticism about / the inadequacies of what can be delivered / with supranational banking and financial elites.
      1) In the one case, the populist draws a bad xenophobic conclusion
      2) from a good premise of a sensible scepticism about
      3) the inadequacies of what can be delivered
      4) with supranational banking and financial elites.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 4)
      Explanation:
      It should be ‘by’ instead of ‘with’. by – identifying the agent performing an action and indicating the means of achieving something.
    10. It is a dark time we are living in, as we so often say to ourselves / when we observe the populisms around us, but what / we doesn’t say often enough, indeed hardly at all, is that / it owes to a considerable extent to the limitations of liberalism.
      1) It is a dark time we are living in, as we so often say to ourselves
      2) when we observe the populisms around us, but what
      3) we doesn’t say often enough, indeed hardly at all, is that
      4) it owes to a considerable extent to the limitations of liberalism.
      5) No error
      Answer & Explanation
      Answer : 3)
      Explanation:
      it should be ‘don’t’ instead of ‘doesn’t’ with we.
      I, we, you – do
      He, she ,I t, name – does.