Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error set – 145

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. I was the eighteenth century satirist Joseph / Addison who told his task / was “to enliven morality with wit, / and to temper wit with morality”.
    1) I was the eighteenth century satirist Joseph
    2) Addison who told his task
    3) “to enliven morality with wit,
    4) and to temper wit with morality”
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: It should be “said” instead of “told”

  2. Often moving beyond the journalistic role, he utilised his / numerous political friendship to bring together / parties and leaders and sought / to influence major developments.
    1) Often moving beyond the journalistic role, he utilised his
    2) numerous political friendship to bring together
    3) parties and leaders and sought
    4) to influence major developments
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: It should be “friendships” instead of “friendship”
    Use Friendships for numerous (plural).

  3. His early years in / journalism coincided to / the authoritarian phase / of the ruling Congress.
    1) His early years in
    2) journalism coincided to
    3) the authoritarian phase
    4) of the ruling Congress
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace “to” with “with”.

  4. Therefore it was no surprise that his brand / of journalism, somewhat unique at the / time in south India, had / an anti-establishment resonance for much years.
    1) Therefore it was no surprise that his brand
    2) of journalism, somewhat unique at the
    3) time in south India, had
    4) an anti-establishment resonance for much years
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace “much” with “many”.
    It should be many years instead of much years.

  5. It is easy to sum up Cho’s political views: / he was a committed nationalist, / a right-of-centre analyst, and a firm believer / in a strong Central government.
    1) It is easy to sum up Cho’s political views
    2) he was a committed nationalist
    3) a right-of-centre analyst, and a firm believer
    4) in a strong Central government
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error

  6. There was a streak for conservatism in his / political outlook, which influenced the manner in / which he addressed the issues before the / country, both as an analyst and as a playwright.
    1) There was a streak for conservatism in his
    2) political outlook, which influenced the manner in
    3) which he addressed the issues before the
    4) country, both as an analyst and as a playwright
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace “for” with “of”.

  7. In her passing, India has lost a leader who play a / vital role in the shaping of Tamil Nadu during / a crucial phase of the / country’s economic development and social progress.
    1) In her passing, India has lost a leader who play a
    2) vital role in the shaping of Tamil Nadu during
    3) a crucial phase of the
    4) country’s economic development and social progress.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace “play” with “played”
    Has/have + verb 3rd form.

  8. This she did by reuniting the two faction of the / party, retrieving its election symbol, reviving / the alliance with the Congress / and, finally, becoming Chief Minister in 1991.
    1) This she did by reuniting the two faction of the
    2) party, retrieving its election symbol, reviving
    3) the alliance with the Congress
    4) and, finally, becoming Chief Minister in 1991
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: it should be “fractions” instead of “fraction”.

  9. She continued with MGR’s policies, targeting the weaker / sections, the rural peasants and the / unorganise workers through food subsidies and / social welfare schemes, expanding the AIADMK’s reach.
    1) She continued with MGR’s policies, targeting the weaker
    2) sections, the rural peasants and the
    3) unorganise workers through food subsidies and
    4) social welfare schemes, expanding the AIADMK’s reach
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace “unorganise” with “unorganized” because given sentence is from past tense.

  10. This allowed her to take a strong stand on / issues such as Cauvery, forcing the / Centre to toe her line, / or at least heed her views.
    1) This allowed her to take a strong stand on
    2) issues such as Cauvery, forcing the
    3) Centre to toe her line
    4) or at least heed her views
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error.