Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error set – 144

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. True success means taking a step toward / infinite freedom because we’ve / learnt an important life lesson that we / no longer need to repeat.
    1) True success means taking a step toward
    2) infinite freedom because we’ve
    3) learnt an important life lesson that we
    4) no longer need to repeat.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘toward’ with ‘towards’.
    Towards – in the direction of.
    The Difference Between Toward and Towards. The meaning of both words is the same within the same context, but the meaning depends on whether the word is used as an adjective or a preposition. As an adjective, “toward(s)” means coming soon or happening at the moment.

  2. If you can be centred in yourself, and act from / within outward, then you will have that / degree of poise and relaxation to turn left or / right as the circumstances dictate.
    1) If you can be centred in yourself, and act from
    2) within outward, then you will have that
    3) degree of poise and relaxation to turn left or
    4) right as the circumstances dictate.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  3. Once you’ve accepted a certain / possibility, you can then put all / of your energy in the / constructive action necessary for success.
    1) Once you’ve accepted a certain
    2) possibility, you can then put all
    3) of your energy in the
    4) constructive action necessary for success.
    5) No error
    Answer – 3) 
    Explanation: Replace ‘in’ with ‘into’.
    Into – expressing movement or action with the result that someone or something becomes enclosed or surrounded by something else.

  4. Remember also that our / thoughts send in a kind of / magnetism that draws to us whatever / is expressive of that thought.
    1) Remember also that our
    2) thoughts send in a kind of
    3) magnetism that draws to us whatever
    4) is expressive of that thought.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘send in’ with ‘send out’
    Send out (phrasal verb) – If you send out things such as letters or bills, you send them to a large number of people at the same time.

  5. We have to be practical, but the most / important thing is to have faith in / God and to live in the thought / that God is with you, always.
    1) We have to be practical, but the most
    2) important thing is to have faith in
    3) God and to live in the thought
    4) that God is with you, always.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  6. When exposed, it revealed an ecosystem / of Vyapam officials in collusion / with racketeers and middlemen who had / rigged the central examination systems thoroughly.
    1) When exposed, it revealed an ecosystem
    2) of Vyapam officials in collusion
    3) with racketeers and middlemen who had
    4) rigged the central examination systems thoroughly.
    5) No error
    Answer –  4)
    Explanation: it should be system instead of systems.

  7. Thousands of medical students / and government employee / are alleged to have benefited / from the cosy arrangements.
    1) Thousands of medical students
    2) and government employee
    3) are alleged to have benefited
    4) from the cosy arrangements.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: it should be employees instead of employee.

  8. People with that attitude will have the / degree of relaxation needed to work / without tension or fear, and even if / they fail, they are able for rise again.
    1) People with that attitude will have the
    2) degree of relaxation needed to work
    3) without tension or fear, and even if
    4) they fail, they are able for rise again.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘for’ with ‘to’.
    to – expressing motion in the direction of (a particular location) and used with the base form of a verb to indicate that the verb is in the infinitive, in particular.

  9. You attain it by discharging / your responsibilities and / winning on the battlefield / of life, in the true sense.
    1) You attain it by discharging
    2) your responsibilities and
    3) winning on the battlefield
    4) of life, in the true sense.
    5) No error
    Answer – 5) 
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  10. It’s a great mistake to / try to reduce stress / and tension by avoiding / challenges and difficulty.
    1) It’s a great mistake to
    2) try to reduce stress
    3) and tension by avoiding
    4) challenges and difficulty.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘difficulty’ with ‘difficulties’