Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. These structural reform are not just / desirable, they are necessary to create / a ‘New India’ and provide good jobs / for our billion-strong workforce.
    1) These structural reform are not just
    2) desirable, they are necessary to create
    3) a ‘New India’ and provide good jobs
    4) for our billion-strong workforce.
    5) No error
    Answer – 1) 
    Explanation: Replace ‘reform’ with ‘reforms’ .
    We use the simple present tense when an action is happening right now, or when it happens regularly (or unceasingly, which is why it’s sometimes called present indefinite). Depending on the person, the simple present tense is formed by using the root form or by adding ‑s or ‑es to the end.

  2. Armed with good education, when we begin / to earn we hope that prices of / goods and services don’t rise to / fast so that our money can buy plenty.
    1) Armed with good education, when we begin
    2) to earn we hope that prices of
    3) goods and services don’t rise to
    4) fast so that our money can buy plenty.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: It should be ‘too’ instead of ‘to’.
    Too – in addition; also.

  3. This portrayal of a middle-class urban / Indian life is of course simplistic / and exaggerated, but perhaps / not that far off from reality.
    1) This portrayal of a middle-class urban
    2) Indian life is of course simplistic
    3) and exaggerated, but perhaps
    4) not that far off from reality.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘Indian life’ with ‘Indian’s life’
    We use apostrophe s to show possession.

  4. They are investigating deaths / in custody, defending children’s / access to schools, and trying / to clean up rivers.
    1) They are investigating deaths
    2) in custody, defending children’s
    3) access to schools, and trying
    4) to clean up rivers.
    5) No error
    Answer – 5) 
    Explanation: No error

  5. These are what economist / call non-tradables where domestic / supply can’t be augmented / easily and rapidly via imports.
    1) These are what economist
    2) call non-tradables where domestic
    3) supply can’t be augmented
    4) easily and rapidly via imports.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: It should be ‘economists’ instead of ‘economist’ with these.

  6. Given these constraints however, we should / not be surprised if India’s economic / growth remains volatile and benefits a / relatively small section of ours population.
    1) Given these constraints however, we should
    2) not be surprised if India’s economic
    3) growth remains volatile and benefits a
    4) relatively small section of ours population.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘ours’ with ‘our’.
    What’s the difference between ours and our’sOurs is the first person plural possessive pronoun – it replaces “our” + noun. For example, the sentence: Is thisour room? Can be changed to: Is this ours?

  7. It remains to be seen how much lasting benefit / demonetisation will bring, but surely early bold / steps to recapitalise banks followed with reforms / to bank ownership would be hugely beneficial.
    1) It remains to be seen how much lasting benefit
    2) demonetisation will bring, but surely early bold
    3) steps to recapitalise banks followed with reforms
    4) to bank ownership would be hugely beneficial.
    5) No error
    Answer –  3)
    Explanation: Replace ‘with’ with ‘by’.
    “In contrast” and “by contrast” mean the same thing: the act of comparing in order to show differences. The difference lies in the way the words are used. “In contrast” is usually followed by “to” or “with” and requires a noun to follow it. “By contrast” is usually followed or preceded by the subject of the sentence.

  8. The rest of us can afford to buy at least some of / daily essential such as water and electricity / at a higher price via alternative suppliers and / let our daily routine continue uninterrupted.
    1) The rest of us can afford to buy at least some of
    2) daily essential such as water and electricity
    3) at a higher price via alternative suppliers and
    4) let our daily routine continue uninterrupted.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: it should be ‘essentials’ instead of ‘essential’ for water and electricity which are more than one thing .

  9. The poor need good education, not necessarily / formal, but vocational, and in the / meantime – without a doubt – additional / income support via government transfers.
    1) The poor need good education, not necessarily
    2) formal, but vocational, and in the
    3) meantime – without a doubt – additional
    4) income support via government transfers.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error

  10. While bullet trains will have some positive spillovers, / those will be far less than the impact of revamping / local road transport which hampers / job accessibility of million of commuters daily.
    1) While bullet trains will have some positive spillovers,
    2) those will be far less than the impact of revamping
    3) local road transport which hampers
    4) job accessibility of million of commuters daily.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘millions of’ instead of ‘million of’
    We use an S at then of hundreds, thousands, millions etc to express an approximate figure.
    This gives people an idea of quantity but not a precise amount.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here