Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. There are growing demand for India to write / laws on data protection and privacy / in the wake of the Supreme Court / ruling privacy to be a fundamental right.
    1) There are growing demand for India to write
    2) laws on data protection and privacy
    3) in the wake of the Supreme Court
    4) ruling privacy to be a fundamental right.
    5) No error
    Answer – 1) 
    Explanation: it should be ‘is’ instead of ‘are’.

  2. The National Company Law Tribunal for / companies and debt recovery tribunals / for individuals take the final call / to accept or rejects an insolvency plan.
    1) The National Company Law Tribunal for
    2) companies and debt recovery tribunals
    3) for individuals take the final call
    4) to accept or rejects an insolvency plan.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘rejects’ instead of ‘reject’ as per parallelism rule.

  3. A discussion paper by the Insolvency and / Bankruptcy Board of India (IBBI) has / proposed easing the rules to allow / majority foreign ownership in these utility.
    1) A discussion paper by the Insolvency and
    2) Bankruptcy Board of India (IBBI) has
    3) proposed easing the rules to allow
    4) majority foreign ownership in these utility.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘utilities’ instead of ‘utility’ for ‘those’ pronoun.

  4. Votaries of foreign control would debunk / these arguments as liberal foreign / investment is the way forward / in all sectors.
    1) Votaries of foreign control would debunk
    2) these arguments as liberal foreign
    3) investment is the way forward
    4) in all sectors.
    5) No error
    Answer – 5) 
    Explanation: No error

  5. The ongoing process in the country to / legislate data protection laws / must be complete before any / change in the ownership rule on IUs.
    1) The ongoing process in the country to
    2) legislate data protection laws
    3) must be complete before any
    4) change in the ownership rule on IUs.
    5) No error
    Answer – 3) 
    Explanation: It should be ‘completed’ instead of ‘complete.
    Be + Verb third form.

  6. India may well need binding pacts with / other nations that offer similar / protection and guarantees of / protection to the data of Indians to.
    1) India may well need binding pacts with
    2) other nations that offer similar
    3) protection and guarantees of
    4) protection to the data of Indians to.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘too’ instead of ‘to’.
    too is used here for ‘in addition; also.’

  7. If anybody delves in the history of India they / would know that such slow progress was unwarranted / and would find its roots deeply entrenched / during the colonial period of British India.
    1) If anybody delves in the history of India they
    2) would know that such slow progress was unwarranted
    3) and would find its roots deeply entrenched
    4) during the colonial period of British India.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: It should be ‘into’ instead of ‘in’.
    Into – expressing movement or action with the result that someone or something becomes enclosed or surrounded by something else.

  8. Yet out of the prevalent evils of casteism, / and female subjugation some women / of our nation became leading / pioneer and are globally acclaimed.
    1) Yet out of the prevalent evils of casteism,
    2) and female subjugation some women
    3) of our nation became leading
    4) pioneer and are globally acclaimed.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘pioneers’ instead of ‘pioneer’ for women.

  9. As a woman, society decides whether, when / and who she must marry and as a wife, / her identity and rights as / an individual stay hidden.
    1) As a woman, society decides whether, when
    2) and who she must marry and as a wife,
    3) her identity and rights as
    4) an individual stay hidden.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error

  10. We must always remember which we cannot / defend our inner life by doing immoral / and unjust things; otherwise, / we will lose our integrity.
    1) We must always remember which we cannot
    2) defend our inner life by doing immoral
    3) and unjust things; otherwise,
    4) we will lose our integrity.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘which’ with ‘that’.that used used to identify a specific person or thing observed or heard by the speaker.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here