Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 130

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. We can count on technological / innovation to continue / in an even more rapid pace / than in previous generations.
    1) We can count on technological
    2) innovation to continue
    3) in an even more rapid pace
    4) than in previous generations
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: it should be “at” instead of “in”
    The preposition “at” used to point out specific time, a place, or an activity.

  2. The US action last month was a / step toward a more stable and open / multi-stakeholder Internet of the type / that the Global Commission applaud.
    1) The US action last month was a
    2) step toward a more stable and open
    3) multi-stakeholder Internet of the type
    4) that the Global Commission applaud
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: it should be applauded instead of applaud.
    Given sentence is from past tense so applauded will be appropriate.

  3. While the original Internet / linked computers entirely / in the US, today’s Internet connects / billions of people worldwide.
    1) While the original Internet
    2) linked computers entirely
    3) in the US, today’s Internet connects
    4) billions of people worldwide
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  4. In the Commission’s third scenario, / a healthy Internet provide / unprecedented opportunities / for innovation and economic growth.
    1) In the Commission’s third scenario
    2) a healthy Internet provide
    3) unprecedented opportunities
    4) for innovation and economic growth
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: it should be provides instead of provide.
    “s” on the end of a verb in present tense to agree with the singular subject .

  5. China has the largest number of / Internet users, but its “Great / Fire Wall” has created barrier / with parts of the outside world.
    1) China has the largest number of
    2) Internet users, but its “Great
    3) Fire Wall” has created barrier
    4) with parts of the outside world
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: It should be barriers instead of barrier.
    “s” on the end of a verb in present tense to agree with the singular subject .
    Internet users will be appropriate.

  6. All they see are massive, unbending / institutions and intolerable / inequalities in wealth / and income, and they blame globalization.
    1) All they see are massive, unbending
    2) institutions and intolerable
    3) inequalities in wealth
    4) and income, and they blame globalization
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  7. The anti-globalization movements’ / proposed solution – closing national / borders for trade, people, or / anything else – thus makes little sense.
    1) The anti-globalization movements’
    2) proposed solution – closing national
    3) borders for trade, people, or
    4) anything else – thus makes little sense
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace “for” with “to”
    “to” Used to indicate the place, person, or thing that someone or something moves toward, or the direction of something so “to” will be appropriate.

  8. The problem is that five billions / people around the world / are not documented in national ledgers / in anything approaching an organized manner.
    1) The problem is that five billions
    2) people around the world
    3) are not documented in national ledgers
    4) in anything approaching an organized manner
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace “five billions” with “five Billion”
    Five billion is appropriate.
    You say a, one, two, several, etc. billion without a final ‘s’ on ‘billion’. Billions (of…) can be used if there is no number or quantity before it.

  9. Under these conditions, it is impossible for / the majority of humanity to participate / effectively in its national / economies, much less the global one.
    1) Under these conditions, it is impossible for
    2) the majority of humanity to participate
    3) effectively in its national
    4) economies, much less the global one.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace “its” with “their”
    Use their for humanity.
    Both its and their are pronouns. While its is a singular pronoun, their is a plural pronoun. their will be appropriate.

  10. Experience in Japan, the United States, and / Europe shows that a straightforward / legal approach to ensuring equal rights / and opportunities can be take a century or more.
    1) Experience in Japan, the United States, and
    2) Europe shows that a straightforward
    3) legal approach to ensuring equal rights
    4) and opportunities can be take a century or more.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Omit ‘be’. it is inappropriate,It should be “can take” instead of “can be take”.