Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. One of the reasons for the growing / preference for renting a home instead / of owning one is that India / have become a migratory society.
    1) One of the reasons for the growing
    2) preference for renting a home instead
    3) of owning one is that India
    4) have become a migratory society.
    5) No error
    Answer – 4) 
    Explanation: it should be ‘has’ instead of ‘have’ for India.

  2. Domestically New Delhi should rescind its deportation / order against Rohingya refugees, which is / in terrible taste considering / they are facing such brutality on Myanmar.
    1) Domestically New Delhi should rescind its deportation
    2) order against Rohingya refugees, which is
    3) in terrible taste considering
    4) they are facing such brutality on Myanmar.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘in’ instead of ‘on’ for Myanmar.

    In – expressing the situation of something that is or appears to be enclosed or surrounded by something else.
    Ex – “I’m living in London”

  3. To live life is to be related, and in / every relationship there are three factors, / the subject, object and / the connection among subject and object.
    1) To live life is to be related, and in
    2) every relationship there are three factors,
    3) the subject, object and
    4) the connection among subject and object.
    5) No error
    Answer – 4) 
    Explanation:It should be ‘between’ instead of ‘among’,
    Among – at, into, or across the space separating (two objects or regions).

  4. This single change of having each HEI / select its own head through an approved / and open process can bring about / a great deal of autonomy in our HEIs.
    1) This single change of having each HEI
    2) select its own head through an approved
    3) and open process can bring about
    4) a great deal of autonomy in our HEIs.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  5. This is important as without this, / autonomy can lead to inward / looking HEIs which are not / responsive to societal need.
    1) This is important as without this,
    2) autonomy can lead to inward
    3) looking HEIs which are not
    4) responsive to societal need.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘needs’ instead of ‘need’.
    The difference between need and needs is simple. A need is a singular thing that is needed. Needs is when there is more than one thing that is needed.

  6. Being well read or well informed need / not necessarily put you above those, / who has been denied access / to information and education. 
    1) Being well read or well informed need
    2) not necessarily put you above those,
    3) who has been denied access
    4) to information and education.
    5) No error
    Answer – 3) 
    Explanation: Replace ‘has’ with ‘have’

  7. Younger Indians have higher number / of year of education, much higher / access to media and the internet, greater / possibilities of physical mobility.
    1) Younger Indians have higher number
    2) of year of education, much higher
    3) access to media and the internet, greater
    4) possibilities of physical mobility.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: It should be ‘years’ instead of ‘year’ for ‘younger indians’

  8. The way out of this is to first / practise and then promote the / notion of responsibility being an / essential precondition for entitlements.
    1) The way out of this is to first
    2) practise and then promote the
    3) notion of responsibility being an
    4) essential precondition for entitlements.
    5) No error
    Answer – 5) 
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  9. Those at the extreme believe / that the end of the world / could be coming as an consequence / of arrogant human actions.
    1) Those at the extreme believe
    2) that the end of the world
    3) could be coming as an consequence
    4) of arrogant human actions.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: It should be ‘a’ instead of’ ‘an’.
    Use a before words that start with a consonant sound and an before words that start with a vowel sound. Other letters can also be pronounced either way. Just remember it is the sound that governs whether you use a or an, not the actual first letter of the word.

  10. The advent of modern science / has tended to blur the / lines of congruence / between knowledge and wisdom.
    1) The advent of modern science
    2) has tended to blur the
    3) lines of congruence
    4) between knowledge and wisdom.
    5) No error
    Answer – 5) 
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here