Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/ The complex nature of the b)/ modern civilization and explosion of c)/ knowledge have made d)/the education process very complicated. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – C. 3
    Explanation: it should be “has” instead of “have”

  2. a)/Anita’s new office b)/is quite spacious but c)/most of the furniture is d)/old and should be changed. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – E. 5
    Explanation: No error

  3. a)/Maharashtra is already facing so many waterb)/ scarcity problem on top of thatc)/ water is getting wasted in holid)/ it is not at all tolerable. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – B. 2
    Explanation: it should be “problems” instead of “problem”

  4. a)/ Honesty and integrity are b)/ the qualities which cannot be c)/ done away with and d)/ hence assumes a lot of importance. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – D. 4
    Explanation: it should be assume.
    Because assumes is singular verb but subject is plural i.e. honesty and integrity that’s there should be plural verb i.e. assume

  5. a)/A skilful advertiser may be able to create b)/practically monopoly for himself c)/not because his product is superior to d)/but he has succeeded in including people to believe that it is e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – C. 3
    Explanation: “to” will not come after “superior” because here we are not comparing.

  6. a)/In the larger scheme of foreign policy, b)/the Obama administration also had to deal c)/by a rising, ambitious d)/China and a resurgent, vengeful Russia. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – C. 3
    Explanation: it will be “with a rising, ambitious” rather than “by a rising, ambitious”

  7. a)/ There are many insurance b)/ disputes nowadays because of c)/ most people do not fully d)/ understand the terms and conditions of their policies. e)/ No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – B. 2
    Explanation: “of” should be removed from here. For connecting two sentence conjunction “because” will be used.

  8. a)/We had made every effort b)/ to ensure that a c)/compromise was reached and d)/that the deal was signed. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – E. 5
    Explanation: No error

  9. a)/The metrological department b)/ predicted that the c)/ rains and thunderstorm may d)/continue throughout today. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – C. 3
    Explanation: it should be “might” instead of “may” because verb predicted is in past form.

  10. a)/Farmhouse owners in the city, b)/who had till now paid property tax c)/ for only the built-up area of the plot, will soon d)/have to pay tax to the government for vacant land also. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – E. 5
    Explanation: No error

  11. a)/These citizens and groups have been b)/steadily achieving ‘Clean India’ goals without c)/any fanfare, and with hardly d)/any support for local bodies.e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – D. 4
    Explanation: it will be “any support from local bodies” rather than “any support for local bodies”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here